Veterináři a "takyveterináři"

aneb co mi vadí na studiu veterinární medicíny a na neveterinářích

Veterinářem se člověk nestává, veterinářem už člověk musí být. To, že dotyčný si projde těch šest pekelných let neznamená, že je opravdu veterinář. Opravdu mě fascinují některé vejšplechty mých kolegů a troufám si říct, že to jsou většinou veterináři "gymnazisti". Tímto bych však nechtěla urazit a pomluvit svěřence a absolventy těchto ústavů, kteří mají opravdu mozek a nebojí se ho použít. I tací se na gymnáziu objevují a bylo by škoda je nepodpořit. Pokud máte jakoukoli pochybnost o tom, zda je toto povolání pro Vás nevhodné, nechejte toho.

Hned na úvod bych chtěla popsat vybraná úskalí a časté mýty

Povánoční


Vánoce letos byly bohatější. Ne co do hodnoty dárků, ale do počtu talířů prostřených na slavnostní tabuli. Letos nás bylo o dva víc. Rodiče tak měli těsně před odletem z hnízda svých ratolestí navíc také všechny snachy a zetě. A jak už to tak bývá - víc hlav, víc srandy. Ale v naší rodině se o to stejně postraral tatik se synáčkem a neustále nasíraná mamina. Chtěla mít ukázkové svátky jako z katalogu O nejspořádanější rodinu. A jako každý rok jí to nevycházelo, a tak sa rozčilovala.

Veselý Elf, ukecaný Skřet a ožralý Trpaslík...




 ...zpívali na Konečného náměstí 
a rozdávali kořalku kolemjdoucím

Alkoholem posilněné fantasy bytosti obveselovaly bezdomovce a další noční opozdilce velikonočními koledami a rozlévaly jim zbytky alkoholu o různé tvrdosti, který už nedokázaly vypít. Poté se snažily přelézt plot do botanické zahrady, ale ztěžklí slivovicí (po domácku robenou) a třeskutým mrazem se jim tento počin zcela nepovedl. 

Větší Elf vysadil menšího Trpaslíka na plot, ten se tam šprajcnul a nemohl dolů. Po patnáctiminutovém snažení se jeho fantasy druhům povedlo dostat Trpaslíka zpět na vratkú zem. Ukecaný skřet, který ve svem stavu dokázal okomentovat i neokomentovatelné, ještě skákal pro spadlú Trpaslíkovu čepicu.
Incident sa odehrával v noci ze soboty na nedělu. Skřet doprovázel svého druha Trpaslíka skoro až domů, Elf si šel vlastní cestou. Skřet a Elf to přežili bez újmy, ale Trpaslík to zase všechno obs*al. 

 (Slavili Trpaslíkův úspěšně složený zápočet z anatomie a narozeniny Skřetovy.)

Acylpyrin dětem ne

Ta doba, kdy se vrací chřipky z teplých krajin a napadají občany nejen ČR jsou zase tady. Proto si rozvažte, jak budete bojovat se svými dětmi proti zimním nemocem. V nadpisu stojí "acylpyrin", ale mám na mysli všechny léky, které obsahují jako účinnou látku kyselinu acetylsalicylovou (např. aspirin). Zatím nebyl prozkoumán přesný způsob, jak tato kyselina účinkuje proti virovému onemocnění a srážení horečky. Prostě to funguje. Acylpyrin sám o sobě je dospělými osobami velmi dobře snášen. Vedlejší účinky přesto existují. Patří mezi ně zvýšená krvácivost, žaludeční nevolnosti, porucha tvorby krve apod. Z tohoto důvodu se tento lék nesmí užívat při krvácivých chirurgických zákrocích, jestliže máte žaludeční vředy, v posledním trimestru gravidity... (Také pokud máte známou přecitlivělost na účinnou látku, jako u všech léků.)

Kubík je bonzák a bonus - šulaný vajíčka a bobování

Tak jsem zasejc vyrazila na "ranní směnu". Vstávat o půl paté a na šest už stepovat před dveřma. Mamina se s mírnými obtížemi a za psího rachotu (to je blbec ten Tymián) vykodrcala z domu (to bylo třicetkrát přemlúvání Kubeša, dvacet pus na líčko a čtyři na čelo, ...). A standartně - jen co sa zavřely dveře, tak Kubík přestal plakat a ještě jsem ho přemluvila, ať jde ještě zalehnúť do postele a spinkat. (Bodejď, včera stávat brzo, dneska vstávat brzo, to ňa jednú zabije.) A to jsme předchozí hlídání ubec neobrečeli! Ani za odchodu, ani při příchodu.

Hadi prostě zdrhaj

Dlúho jsem nepřidala nic zajímavého do veterinární poradničky. Ozval se mi (zatím) nezkušený novochovatel, už má doma červenú užovku a stále mu zdrhá.
Pravdou je, že hadi sú chytří a vždycky si najdú skulinu, kudy mohou zdrhnúť. Obecně platí, že jestli had nezdrhne první noc v nové ubikaci, pak už nezdrhne nikdy (pokud se špatně nezavře terárko).
Honí ji po bytě jak divý a přitom je to zbytečné. Pokud nevíš kudy zdrhá, bude zdrhat pořád.

Jak vyprávět pohádky





Jak vyprávět pohádky
Když někomu vyprávíme pohádku, neměli bychom zapomenout komu vlastně a proč? Vyprávíme je většinou dětem: