Jak krmit vlaštovky?

Na vašem blogu http://kittanya.blog.cz/ zanechal návštěvník Vendy (IP: XXX) tuto zprávu:
Vendy: "Ahoj, mám prosbu - přistálo k nám mládě vlaštovky (asi vlaštovky), lépe řečeno dotáhl je náš kocourek hravý. Jestli je ulovil nebo vypadlo z hnízda, nevím - každopádně mládě jsme zachránili a snažíme se je krmit. Je opravdu malý a neopeřený, napůl hole. Ještě nevidí, teprve bude otvírat oči a furt by žralo, jasně. Jenže nevím,co tomu dát - zkoušela jsem rozmočený rohlík a piškot v mléčno vodové směsi, to zatím žere a snáší to dobře. Mixli jsme to trochou rybího masa z rybích prstů, rozmělněnýho a bacili jsme plácačkou ze 2 mouchy. Ptám se možná blbě, ale nevíš jak často se to má krmit? Asi dost často, vlaštovky lítají skoro furt, ale nemůžu to do nich cpat každou minutu. Díky za odpověď a to i v případě, že vědět nebudeš..."

Kittanya: Vendy, moc se omlouvám, že píšu až teď. Bohužel jsi na sebe nenechala nijaký kontakt a já to odeslala chudákovi Standovi na blog-noreply@blog.cz, takže vniveč. Pak jsem z jistých důvodů byla několik týdnů mimo a úplně jsem na tebe zapomněla. Doufám, že jste si poradili.

Pro další zachránce opeřenců zveřejňuji informace, které by se jim mohly hodit.

Jak krmit vlaštovky?

Autor ilustrace Jiří Bohdal (naturfoto.cz) souhlasí s uveřejněním v tomto článku.

Vlaštovky by se měly krmit nejlépe každé tři hodiny v malých dávkách. Hlavně pravidelně. V noci ptáčata krmit nemusíte, ani jejich rodičové to nedělají. Ornitologové radí nechat ptáčata tam, kde jste je našli nebo je odložit na bezpečnější místo, jsou-li např. někde u silnice. Pokud už musíte krmit ptáčata krmit, tak takovým "krmivem pro všechny" - nastrouhané vejce na tvrdo. V našem případě malé vlaštovky je vhodné krmit také rozmáčenými piškoty, strouhaným tvarohem (tvrdým) - vše menší než kulička hrachu. Ke krmení použijte pinzetu (imitace zobáku). Vlaštovky jsou hmyzožravé, proto je můžete uměle krmit libovým syrovým masem (hlavně kuřecí, neuškodí ani libové hovězí-vepřové srdce), které na malinkaté kousíčky "naškrábete". Nikdy, ani dravcům, nepodávejte uzeniny, otrávili byste je solemi. Ke krmení lze použít také moučné červy, ale bez hlavy (kvůli kusadlům, která by mohla poranit trávicí trakt) a drobný hmyz (vlaštovky se živí "vzdušným planktonem" - drobný poletující hmyz).
Důležité je zajistit také dostatek čisté pitné vody, která  by měla mít pokojovou teplotu.
Pokud ptáčata krmíte už několik dní a přesto jsou zesláblá a neprospívají, je více než dobré jim dodat vitaminy - hlavně B-komplex, lipofilní vitaminy a vitamin C. Pozor si dejte na předávkování (více o vitaminech se dovíte v tomto článku). Lze je koupit jako běžný veterinární přípravek u veterinárních lékařů.

Pokud má jakékoli ptáče průjmy nebo zranění, je nutné jej co nejdříve svěřit do péče veterinárního lékaře. Nezapomínejte, že hlavně pěvci a drobní ptáci mají velmi rychlý metabolismus. Proto mají velmi rychlé reakce na dehydratace, zranění a rychle vyhladoví (začněte je krmit nejdéle do hodiny od nálezu).
Na závěr bych chtěla dodat, že vlaštovka obecná (Hirundo rustica) je chráněný druh.

Jak odplašit vlaštovky?

V první řadě se vlaštovky neplaší! Jsou to chránění ptáci. Proto plašit je, když už mají postavená hnízda a vyvedená mláďata, je cynická hloupost. Pokud tedy nechcete, aby s vámi vaše obydlí sdílely vlaštovky či jiřičky, nedovolte jim stavět. Je to daleko etičtější, než jim bortit hnízda a ubližovat jejich mláďatům.
Mě konkrétně se osvědčil obyčejný alobal na třásně nastříhaný a nalepený do rohů nebo tam, kde už vlaštovky (nebo jiřičky) začaly nalepovat první kuličky. Sice to nějakou dobu vypadá neesteticky, ale než zahnízdí jinde je to určitě nejlepší řešení pro obě strany.


Vladka píše:
"tak zas mám nové info...tak s ním spěchám sem pro další zachránce volně žijících hmyz.ptáků...tak rorýs může jak píše blogerka-škrábané syrové kuřecí,a my mu do toho ted přimícháváme směs hmyzu pro hmyzožravé ptáky s názvem-Insect patee 50% insect,od firmy Versele-laga...je tam 50% hmyzu..takže škrábané kuřecí a do toho přimíchat tuto směs ,namočit soustíčko lehce do vody a pak vložit (když neotvírá zobák)tak násilím otevřít zobák a vložit mu malé soustíčko hluboko do krku pinzetou....zobák mu otevřít je dost těžké(je to už dospělý pták a sám zobák neotvírá)..já to dělám tak,že ho držím tak .aby mu trčela jen hlavička..opatrně ho jednou rukou uchopím za peří na hlavě nahoře..a druhou rukou zas za peří pod zobákem a otevřu¨mu tahem zobák..pak někdo mu musí rychle vložit sousto do krku,dál do krku, aby se tím nezadusil..krmit co nejčastěji,po menších dávkách ,vždy počkat až polkne sousto a pak mu teprve dál další....dnes jsem mu ještě objednala mušky octomilky...živé!!!..ty se živé odsypou v krmném množství a na pár minut se dají do mrazáku,čímž se usmrtí..pak je vytáhneme z mrazáku a počkáme až dostanou pokojovou teplotu a krmíme jimi ptáka...po krmnení kápneme pár kapiček vody do zobáčku ale až po jídle!..pozor přitom na nosdry at se mu do nich nedostane voda..."


Co se týče násilného krmení u jakéhokoli zvířete, postupujte co nejjemněji. Ptáčata jsou velice drobná zvířata oproti lidské hnátě. Já jsem to dělávala tak, že jsem palcem a ukazováčkem mírně zatlačila na ústní koutky. A drobným kvedlavým tlakem pinzety v druhé ruce jsem pooteřvela zobák. Potravu sevřenou v pinzetě směřujte dozadu a dolů, abyste se zrovna smolařsky nestrefili místo do jícnu do průdušnice. Z dutiny ústní je to do jícnu po čertech krátká vzdálenost, za hltanem funguje polykací reflex, není třeba rvát sousto co nejdál co to dá a poranit tak zvíře.


Pod článkem jsem zastavila nesmyslnou diskuzi, někdo si prostě chtěl vyléčit mindráky. Způsobů krmení mláďat je mnoho, ale základní rady a tipy byly v tomto článku rozebrány.

Pro ty, kteří by si snad chtěli rýpnout sem vložím odkaz přímo na článek České ornitologické společnosti. Pokud někdo nevěří mně, měl by aspoň věřit ornitologům.

ČSO - Co dělat se zraněným ptákem?