Metabolismus bílkovin

Metabolismus bílkovin



Bílkoviny jsou vysokomolekulární přírodní látky. Bílkoviny jsou základní funkční a stavební jednotkou všech živých organismů. Pro zvířata jsou složitě zpracovatelné. Proto jejich organismus musí tyto látky rozložit na menší, lépe využitelné části, se kterými už pak tělo umí zacházet - jednotlivé aminokyseliny (zkr. AMK). 

Bílkoviny, které se do těla dostanou s potravou, procházejí ústní dutinou, jícnem do žaludku. V buňkách žaludeční sliznice vzniká pepsinogen, který reaguje s kyselinou chlorovodíkovou přítomnou v žaudeční šťávě a vzniká proteáza pepsin. Ten už je schopný složité molekuly bílkovin rozložit na jednodušší látky. Ty dále putují do tenkého střeva, kde na ně působí mj. střevní proteázy a peptidázy a rozštěpí je na jednotlivé aminokyseliny. Ty dále prostupují střevní stěnou do krve a vrátničnou žilou jsou vedeny do jater, kde tvoří tzv. aminokyselinový pool.

Z aminokyselinového poolu jsou pak dále rozváděny do těla podle potřeby.
Jednotlivé aminokyseliny se buď v těle využijí:
  • pro produkty, které zůstávají v těle: např. srst, svaly, ...
  • nebo se tělem vylučují ven - mléko, vejce, ...
Nebo se denaturací odbourávají:
  • vzniká energie
  • přebytečné bílkoviny se vyloučí kyselinou močovou (u ptáků) nebo močovinou (u savců) z těla ven.

Výjimky:

  • trávení přežvýkavců
  • trávení mláďat savců po porodu, kdy mláďata začínají trávit postupně a krátce po porodu přijímají nenatrávenou bílkovinu. Jsou schopna schopna využít pouze  γ - globuliny jako zdroj protilátek. Proto je nezbytně nutné, aby mláďata dostala mlezivo co nejdříve po porodu. Trávení jako takové se rozvíjí v době zhruba 6-8 týdnů. Do té doby je schopno trávit pouze mateřské mléko.

Zdroje bílkovin

  1. Živočišné - maso, mléko, tvaroh, sýry, vejce, syrovátka, masokostní moučka, masová moučka, krevní moučka, ...
  2. Rostlinné - nejvíce bobovité rostliny (vojtěška, jetel, luštěniny, sója), ořechy, olejnatá semena, pokrutiny a extrahované šroty, výlisky z výroby oleje, řepka (pozor, obsahuje alkaloidy, které mohou způsobovat přežvýkavcům otravy)
  3. Mikrobiální - vytvářejí plnohodnotnou bílkovinu, např. kvasnice -> pangamin, a mikrobiální proteiny v bachoru přežvýkavců.

Žádné komentáře:

Okomentovat