Metabolismus bílkovin
Bílkoviny jsou vysokomolekulární přírodní látky. Bílkoviny jsou základní funkční a stavební jednotkou všech živých organismů. Pro zvířata jsou složitě zpracovatelné. Proto jejich organismus musí tyto látky rozložit na menší, lépe využitelné části, se kterými už pak tělo umí zacházet - jednotlivé aminokyseliny (zkr. AMK).
Bílkoviny, které se do těla dostanou s potravou, procházejí ústní dutinou, jícnem do žaludku. V buňkách žaludeční sliznice vzniká pepsinogen, který reaguje s kyselinou chlorovodíkovou přítomnou v žaudeční šťávě a vzniká proteáza pepsin. Ten už je schopný složité molekuly bílkovin rozložit na jednodušší látky. Ty dále putují do tenkého střeva, kde na ně působí mj. střevní proteázy a peptidázy a rozštěpí je na jednotlivé aminokyseliny. Ty dále prostupují střevní stěnou do krve a vrátničnou žilou jsou vedeny do jater, kde tvoří tzv. aminokyselinový pool.
Z aminokyselinového poolu jsou pak dále rozváděny do těla podle potřeby.
Jednotlivé aminokyseliny se buď v těle využijí:
- pro produkty, které zůstávají v těle: např. srst, svaly, ...
- nebo se tělem vylučují ven - mléko, vejce, ...
Nebo se denaturací odbourávají:
- vzniká energie
- přebytečné bílkoviny se vyloučí kyselinou močovou (u ptáků) nebo močovinou (u savců) z těla ven.
Výjimky:
- trávení přežvýkavců
- trávení mláďat savců po porodu, kdy mláďata začínají trávit postupně a krátce po porodu přijímají nenatrávenou bílkovinu. Jsou schopna schopna využít pouze γ - globuliny jako zdroj protilátek. Proto je nezbytně nutné, aby mláďata dostala mlezivo co nejdříve po porodu. Trávení jako takové se rozvíjí v době zhruba 6-8 týdnů. Do té doby je schopno trávit pouze mateřské mléko.
Zdroje bílkovin
- Živočišné - maso, mléko, tvaroh, sýry, vejce, syrovátka, masokostní moučka, masová moučka, krevní moučka, ...
- Rostlinné - nejvíce bobovité rostliny (vojtěška, jetel, luštěniny, sója), ořechy, olejnatá semena, pokrutiny a extrahované šroty, výlisky z výroby oleje, řepka (pozor, obsahuje alkaloidy, které mohou způsobovat přežvýkavcům otravy)
- Mikrobiální - vytvářejí plnohodnotnou bílkovinu, např. kvasnice -> pangamin, a mikrobiální proteiny v bachoru přežvýkavců.
Žádné komentáře:
Okomentovat