Hemangiosarkom

Upozornění pro citlivé a slabé povahy - článek obsahuje nelibé fotografie, tedy vítejte v našem milém obludáriu na pitevně VFU.



Na závěrečné pitvě psa (Anatomie II.) ve druhém semestru jsme vyfásli starého německého ovčáka. Zopákli jsme si vše, co jsme za celý semestr probrali. Od zubů, dutiny nosní a ústní, přes endokrynní žlázy, po orgánové soustavy. Na první pohled zanedbané a staré zvíře se zdálo býti tlusté (jak konstatovaly některé mé kolegyně). Ale jak jsme preparovali kůži z břicha a boků, čím dál víc se mi přestávalo zvíře zdát obézní. Tkáň nebyla prostoupená tukem, dokonce se mi zdála nějaká "ochuzená". Ne, já už jsem přetučnělou tkáň viděla a to není ono. Myslím, že jsem snad nebyla jediná, komu se to honilo v hlavě, ale v každém případě jsem se se svými myšlenkami svěřila kolegům nahlas.
"Ne, ten je tlustý..." konstatovala Kája, která se párala zrovna s levým bokem.

Po otevření dutiny hrudní na nás vykoukly relativně normální orgány. Znovu jsme si popsali, co jsme znali - tedy co jsme měli už znát. Na řadu přišla dutina břišní. A v tu se to stalo.
To obrovské dole na obrázcích se na nás vyvalilo z čista jasna. Já věděla, že ten pes není tlustý a že tu něco nehraje!!! Juhúúú, moje nanicovaté veterinární ego se posunulo zase o schodek hore. Ale ani ve snu by mě nenapadlo, že se nám podaří odhalit "takový krásný kousek", jak se usnesli lékaři z patologie a pan doktor M.P., který si potěšením na tak vzácnou podívnaou mnul ruce. I samotný garant předmětu, pan docent V.P., se přišel podívat na náš "úlovek".
 Byl větší než fotbalový míč a tipuji, že vážil asi 3 kila. Ale možná mám na váhu špatný odhad, pejsek byl hluboce zmrazený a když jsme se pustili do pitvy, tupili jsme si jeden skalpel za druhým a prsty nám pod rukavicemi samou zimou modraly. Skoro... ☺
 Omlouvám se za kvalitu fotografií, ale můj užasný foťák na mé úžasné Nokii (na ní nedám dopustit) není to samé, co digitál.

Nenechte se zmýlit - to, co vypadá jako klobása, je veskutečnosti tlusté střevo. Náš pejsek měl relativně normální ledviny topograficky správně uložené. Původně jsme si mysleli, že tento nádor pochází z jater. Změněná tkáň měla také takovou strukturu. Jenže pravá játra jsme zmenšená objevili odsunutá a drze se opírající na pravé straně u bránice. (Teď si momentálně nevzpomenu, jak se ta topografie řekne latinsky, doufám, že mě pan docent za to neuškrtí na utáhnutém střevě.) To obrovské hladké a temně červené, co vám může připadat jako játra,
nejsou játra, jak jsme si poprvé mysleli. Vážení, je to slezina. Obrovská slezina a na ní nádor, který odborníci z patologie předběžně určili jako hemangiosarkom.

Náš pes na pitevním stole to neměl za živa lehké. Tipuju, že trpěl anemií, moc se nenajedl, neboť nádor tlačil na trávicí trakt takovým způsobem, že by byl zázrak, kdyby se pejsek cpal jak vytržený z řetězu. Což se určitě cpát nemohl, když v sobě nosil takové obludárium. Také si myslím, že musel často močit a těžce se mu dýchalo. Plíce totiž také vykazovaly jisté patologické nálezy. Srdíčko se mu muselo snad umlátit a pejsek byl určitě unavený i když by ani brvou nehnul. Bohužel jsme ho museli malinko naporcovat, aby se dal odvézt do kafilerie. A tak jsme nezjistili, jestli měl dysplazii kyčelního kloubu. Pejsek toho stejně moc naběhat nemohl.
Chápu, že pro obyčejné smrtelníky je tento článek brutální, nelidský a nechutný. Ale my, nadšení veterinární medici, jsme za tohto našeho německého ovčáka byli vděční. Sousedi z druhé skupiny se mohli kochat jedině pískem v močovém ústrojí feny yorkšírského teriéra.

Odkaz vás hodí na článek veterinární kliniky v Hradci králové. Chtěla jsem tuto záležitost popsat vlastními slovy, ale lepší je se informovat u odborníků.

7 komentářů:

  1. super článek, dobře popsané a stravitelné pro lidi, co nejsou z oboru :-) ještě nikdy jsem na netu nenarazila na takový popis i s fotkami :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Včera mi umřel 8letý Chodský pes. Po pitvě diagnóza hemangiosarkom, tak jsem si začal hledat, o co vlastně jde... :-(
    Díky za článek.

    OdpovědětVymazat
  3. Super popis a aj fotky. Řešila jsem, co se může vyskytovat u plemene, co chovám..

    OdpovědětVymazat
  4. Opravdu pěkně napsané.A ten nádor je obrovský, jak s tím ten N.O. jen mohl fungovat?

    OdpovědětVymazat
  5. Na túto Dg mi pošla sučka...Teraz vidím, ako to asi vyzerá. Ďakujem za dokument.

    OdpovědětVymazat