Proč kočky dělají na jaře takový randál

Už jste také někdy nemohli kvůli kočkám spát? Kdo z vás se přizná k tomu, že měl sto chutí je při svých rozmnožovacích hrátkách něčím bombardovat? Jistě, je to nepřijemné, člověk vstává do práce, přišel z ní, nebo je jen prostě společensky unavený. Ale nedělejte to. Neházejte po nich kamením, taškami ze střech ani ničím jiným. Ony ty kočky za to vlastně vůbec nemohou. Nevěříte? Za vším hledej vědu.

Takže v čem je zakopaný pes? Hlasitý vřískot kočky při kopulaci je jev spontánní (asi jako u ženy při orgasmu). Kocouři mají totiž na sliznici žaludu zrohovatělé papily, které kočky při kopulaci nervově dráždí. A proto kočky při užívání si jara nejen na střechách a nejen v noci dělají takový virvál. Příroda má všechno zařízené, o tom není pochyb.

A co by se ještě mohlo hodit ohledně koček?

A protože kočka má délku svého reprodukčního cyklu 14-21 dní, přičemž délka samotného mrouskání (tak se říká říji koček) je asi 3-5 dní, mají kocúři pré. S ovulací je to různé. Ale většina lékařů tvrdí, že kočky mají ovulaci provokovanou. Tedy, že kočka může zabřeznout kdykoli během mrouskání, kdy spouštěcím mechanismem ovulace je samotné páření.

Kočky mohou mít koťata už od 4-12 měsíců, v této době už mohou být pohlavně dospělé. To, že je samice pohlavně dospělá, neznamená, že je vhodné, aby už měla mláďata. Pohlavně dospělé samici už začal fungovat pohlavní cyklus, ale stále ještě nemá ukončený růst a březost by jí mohla ohrozit na zdraví. Proto se chovatelům udává dospělost chovatelská, tedy taková dospělost, kdy má samice ukončený růst a případná březost by neuškodila jejímu zdraví, ačkoli jedinec stále ještě roste. Chovatelská dospělost kočky je až v 18-24 měsících. A pozor vážení. Ještě existuje optimální doba pro připuštění, páření či rozmnožování chcete-li, a to je tělesná dospělost. Teprve až v tělesné dospělosti je ukončen růst zvířete. Tělesná dospělost u kočky je až ve 2-3 letech.

Kočka je gravidní po dobu 56-65 dní. Od 18. dne na ultrazvuku můžete vidět, kolik koťátek bude vaše micina asi mít. Na bříšku můžete plody nahmatat až od 20. dne gravidity. Koťátkům začíná osifikovat (kostnatět) páteř až od 45. dne. Teprve pak můžete koťata vidět i na rentgenovém snímku. Jistě víte, jaké je potom nadělení, když máte spoustu koťátek a nemáte pro ně potenciální majitele.

Co s nimi? Někteří je utopí, ubijí, pohodí v lese, skrmí hadům a ti lidštější je utratí povoleným způsobem u veterinárního lékaře. Chtěla bych dodat, že usmrcením zvířat utopením, ubitím, otrávením, použitím elektrického proudu, ubodáním apod. daná osoba porušuje zákon. V zákoně je stanoveno, že usmrcení zvířete může provádět jen veterinární lékař, zletilý odborný asistent pod jeho dohledem a nebo jiná odborně způsobilá osoba (např. myslivec) pod podmínkou, že tento zákrok bude bezbolestný. Veterinární lékař ze zákona (Zákon č. 246/1992 Sb. O ochraně zvířat proti týrání § 5 odst. 1) musí odmítnout bezdůvodně utratit zdravé zvíře (pokud to není zvíře, které napadlo člověka).
Bohužel, zvíře je v českém zákoníku vedeno jako věc. Proto se všechny záležitosti točí zejména kolem občanského zákoníku.

Lidé si myslí, že jsou páni tvorstva. To, že jsou na nejvyšším stupni potravního řetězce neznamená, že si mohou dělat, co chtějí. I člověk se může ocitnout na nižším stupni potravního řetězce. Lidi, přemýšlejte. Než abyste nelidským způsobem usmrcovali nadpočetná zvířata, rozmyslete si to. A raději ty kočky nechejte vykastrovat. V dnešní době to není zas tak drahá záležitost a v budoucnu se můžete vyhnout problémům.
Nejsem tak úplně všemi deseti pro kastraci, ale pokud je to za terapeutickým účelem (např. u nádoru mléčné žlázy), tak bych určitě neváhala. A neváhala bych, ani kdybych měla nechat vykastrovat svoji kočku nebo kocúra, abych pak při případném zatoulání nemusela utrácet zdravé tvorečky. Výplody lidské chyby.


Odkud bylo čerpáno:
Zákon č. 246/1992 Sb. o ochraně zvířat proti týrání
Reprodukce zvířat - porodnictví a gynekologie, MVDr. Renáta Monczková, MVDr. Pavel Šimera (České Budějovice, 2008)

1 komentář: