Operace posunutí dolní čelisti dopředu


Rozhodla jsem se to tedy uveřejnit:

Pozn.: Název ankety je nepřesný, čelist se operativně posune dopředu a tím pak opticky čelist prodlouží.

Jak se dá k tomu dojít:

  1. Už se s takovou vadou, kdy vám roste jedna čelist méně než druhá, narodíte
  2. Po nehodě
  3. Když vám ortodonistka zkazí léčbu.

Mě se týkala konkrétně ta třetí možnost (pokud si někdo z čtenářů vzpomene na jiný, nechť mě opraví). Fixní rovnátka jsem začla nosit asi v šesté třídě základky. A v deváté je nuceně nechala sundat ze dvou důvodů: nástup na SOŠ v Kroměříži a zpackaná léčba jedné nejmenované (Zábřežáci ví) ortodonistky.

Ano, někdo může podotknout, že to mohla být i má vina, kdy jsem nedodržela postup léčby. Přiznávám se, že hned druhý měsíc jsem si zuby nečistila hned po každém oplatku. Leč na druhou stranu jsem ty necelé 4 roky nežvýkala žvýkačku, jak mi bylo promluveno do duše. Ani nekousala tvrdé potraviny a lepivé bonbony. A snažila jsem se chodit na předepsané kontroly.
Jednou jsem přišla na kontrolu s malým oparem a paní doktorka mi ho roznesla po celé puse i zevnitř. Načež jsem si rozmyslela při dalším herpesvirovém útoku kontrolní návštěvu. Paní doktorka mě objednala na další měsíc. Takže jsem chyběla už dva měsíce. No co už. Pak mě zkolila nemoc, ani do školy jsem tři dny nešla (a to už je co říct). Paní doktorka mě objednala opět až za měsíc.
Jindy jsem přišla o dvě minuty pozdě a paní doktorka (sic ty dvě miuty jí neměly ohrozit) mě objednala jak jinak než na další měsíc.
Až už stěžovala (a ne moc slušně), že taková léčba je k ničemu, že nechodím na kontroly , že nedodržuji léčebný plán (cože???) a že se léčba protáhne místo ze dvou let na další bůhví kolik.

Jednou při sledování pohádky prince Bajaji a přikusování chlebů ve vajíčku s hořčicí (nezdají se vám tvrdé???) mi prasknul oblouk, který se táhl přes všechny dolní zuby ("materiál importován až z Ameriky" - proto byl tak drahý). Jeden konec drátu, který se udělal asi v třetině řady zubů mi projel pod dolním rtem ke koutku skrz. Samo sebou, že to bolelo a samo sebou, že jsem už nemohla pokračovat v jídle a samo sebou, že to vypadalo docela blbě. I tak vzal tatínek kombinačky, drát uklofnul tak, aby mi už nerozpíchal další část úst a ihned ráno zavolal paní doktorce o pomoc. A paní doktorka mě objednala jak jinak než měsíc? Ne, to ne, to bych jí křivdila - objednala mě za 2 týdny. Tatínek se tedy nažhavil do běla a celý drát, který mi trčel z pusy, kombinačkami zpacifikoval tak, aby se mi do tej pusy vůbec vlezl. Toť se ví, jíst s emusí a ve škole mluvit taky.

Na kontrole mi paní oktorka dost neetickým a neprofesionálním způsobem sprostě vynadala, že jak si to do prdele můžu dovolit, sprostě jsem si ho ustřihla schválně a teď to svádím na špatnou práci!
(Jak myslíte, že bylo děcku v sedmé třídě?)
Nic nepomohlo umolouvání babičky, že jsem nic tvrdého nekousala a že mi to tatínek ustřihl až potom, co mi to projelo skrz. I babička se nažhavila do běla, poslala paní doktorku do prdele a od tej doby chodila jako můj doprovod na dohled, zda-li paní doktorka něco neodflinkla.
To je dlouhá historie, a tak přejdu k sundání preparátů. Sundáno bylo velice rychle a pak, když jsem seděla tentokráte v křesle paní MUDr. Stehlíkové v Kroměříži vyšlo všechno najevo:
Zábřežská ortodonistka mi nesundala lepidlo ze zubů, které po pár měsících značně zežloutlo a dokonce jsem se dověděla, že mi místo roztáhnutí čelisti pomocí gumiček a rovnátek zuby vyklonila do kobylího zkusu.
Škoda, že ji už nemůžu žalovat - léčbu jsem raději u ní ukončila dobrovolně.

Nicméně paní doktorky (starší a mladší) Stehlíkové jsou jiný kalibr:
  • Objednávky frčí jak na běžícím páse - plynule a efektivně
  • Akutní případy berou okamžitě
  • Zdravotní pojištovna platí ročně 1500 paušální poplatek za léčebné výdaje (narozdíl v Zábřehu, kde se platilo každý měsíc za výměnu oblouku, za každý upadený zámek, za gumičky, kdežto v Kroměříži se mi tyto nepříjemnosti nestaly)
  • Přístup celého personálu byl vynikající, nemám si na co stěžovat
  • Zodpověděli mi všechny otázky, na které jsem se ptala
  • Přeobědnat se nebyl vůbec problém (stačilo zavolat)
  • Zacházely se mnou vždy šetrně
  • O datu a času kontroly jesm mohla mnohdy i sama rozhodnout
  • RTG snímky jsem neplatila, fotilo se v ordinaci a snímky byly téměř ihned hotovy.

Příprava na operaci

Nakonec jsme se domluvily s paní doktorkou Stehlíkovou, že mi napraví zubní oblouk do operativní polohy a že mi operativně čelist napraví (na střední škole už mi opravdu žádné kosti nerostly). Dolní čelist mi totiž nedorostla stejně jako ta horní a řešily se dvě otázky: jedna estetická a druhá funkční (v budoucnu bych si kousala do dásní, špatně by se zuby čistily zadělávala bych si tak na záněty). Proto mi operaci pojišťovna zaplatila.

Ortodontistická léčba v Kroměříži trvala dva roky a hned první měsíc jsem zpozorovala, že špičák, který mi lezl z podrtů se zařadil do oblouku (nejmenovaná paní doktorka ze Zábřeha to nedokázala ani po 4 letech). Začala jsem slavit první úspěchy.

Co je potřeba před operací všechno provést:
  • Smluvit si schůzku s operatérem (v Praze nebo Brně většinou), kerý navrhne postup pro ortodonistu a zařadí pacienta do pořadníku. (S sebou doporučení ortodonisty, RTG snímky, sádrové modely.)
  • Vytrhat obě osmičky (v těchto místech povedou operační rány, které se později zašijí) nejméně půl roku před operací.
  • Srovnat zuby vzhledem k sobě a vzhledem k čelistem do ideální operační pozice
  • Pravidelně chodit na kontroly jak k ortodonistovi, tak k operatérovi.
  • Těsně před operací se nechat vyšetřit na určitých odděleních (u průměrně zdravých jedinců nesmí být starší více jak 10 dní)

Co obnáší tato operace


Pro pacienty, kteří se tak netěší jako já, až mu konečně ta rovnátka sundají, odvahu a odhodlání. Na termín operace se čeká nejméně rok.
Operační řezy, ve kterých bude operatér manipulovat s čelistmi, povedou v místě osmiček (zubů moudrosti). Proto půl roku před operací je nutno obě nechat odstranit.
K tomu, aby vás vůbec pustili na operační sál, musíte podstoupit řadu vyšetření:
týkají se vyšetření krve, moče, zdravotního stavu u obvodního lékaře a také nesmíte zapomenout na vyšetření na ORL u specialisty (nesmíte mít ani rýmu, ani kašel).
Já to pořešila užíváním tablet Preventan a mastí na nosní sliznici Nisita cca měsíc před plánovaným termínem operace. V den operace dámy nesmí menstruovat, užívat antikoncepci, to je dobré pořešit s gynekologem (menstruace se dá posunout) a nesmí být těhotné.
Krevní poruchy (např. trombofilie), alergie aj. nejsou překážkou, pokud toto diskutujete s operatérem (premedikace se zajistí před operací).
Dávejte si pozor na opary, toto je též u operace nežádoucí.

 

Stručně a laicky řečeno

Operace spočívá ve vykloubení dolní čelisti, jejím příčným zlomením, posunutím do předu do ideální pozice a opětovným nasazením čelisti. Operační rány se zašijí 4-5 stehy, které nejsou na první pohled vidět (vedou uvnitř úst po obou stranách asi do úrovně čtyřek). Sliznice dutiny ústní se velice dobře regeneruje, proto s hojením nejsou většinou žádné problémy. To vše v úplné narkóze.
Operace si vyžádá týden hospitalizace na lůžku (v Brně v Bohunicích je perfektní péče, co se týče sestřiček a lékařů). Ihned, co vás přivezou ze sálu, dostanete kus ledu na chlazení (to velmi blahodárné pomáhá při hojení a proti bolestem). Ledujte vždy a všude. Urychlíte tím vstřebávání otoků a ulevíte si i od bolesti (podchlazení je jeden z fyzikálních způsobů umrtvení). Někteří jedinci včetně mě s ledy na čelistech i spali. Přestala jsem ledovat až po zjištění drobných omrzlin. K tomu, aby vám odtékala krev z operované oblasti, slouží drény vyúsťující zhruba centimetr pod obloukem lícní kosti. Jsou to takové dvě hadičky s baňkami na uskladnění krve na konci. Drény se odstraňují do konce krvácení (u mě to trvalo asi 3 dny). Nezůstanou po nich žádné výrazné jizvy a pokud se vám na ně někdo nepodívá přímo pod lícními kostmi, ani je nepostřehne.
Další věc, kterou musíte brát na vědomí, je léčení popraskaných koutků rtů. Během operace se musí ústa co nejvíce otevřít, aby bylo operační pole co nejvíce přehledné. K léčení slouží lékařská bílá vazelínka, kterou budete mít na pokoji vždy k dispozici. Radím mazat si ústa celá a každou chvilku, kdy si na to vzpomenete. Proti bolestem vám pomůžou ošetřující sestry na lůžkovém oddělení. Já osobně dostávala tekutý paralen, který mi zabral o něco lépe než (nějaké) kapky a na noc dávku hypnotik, abych mohla v klidu usnout.
Po týdnu vás pustí do domácí léčby. Po deseti dnech vám lékař odstraní stehy. Zhruba 4 měsíce je potřeba zoperovanou čelist fixovat minimálně 8 hodin denně a celou noc gumičkami, které vás pan doktor naučí vázat na zámečky, protože při jídle, komunikaci a čištění zubů je musíte sundávat.

Dva měsíce musíte zůstat na tekuté stravě, nesmíte kousat, neboť musíte brát v potaz, že máte zlomenou čelist, kterou vám pohromadě drží 6 titanových šroubů.
Do zaměstnání nebo do školy vám pak lékař vystaví omluvenku pro aktivity, které by mohly vést k nárazu do čelistí cca na 2 měsíce (u rizikovějších povolání i déle). Kost srůstá nejméně dva roky. Po tuto dobu byste se měli vyvarovat (pokud možno) jakýmkoli nárazům do čelistí.
Hojení ran a splasknutí otoku včetně vstřebávání modřin je u každého pacienta individuální. Obecně se dá říct že blondýnky, velmi hubení jedinci a staří lidé se hojí pomalu, otoky a modřiny jsou větší a vstřebávají se déle. Já osobně jsem po týdnu vypadala téměř normálně, ikdyž nějaký ten otok byl ještě vidět.
Po sundání fixních aparátků chodíte ještě nějaký ten čas na kontroly k operatérovi, ale návštěvy už nejsou časté.

Rizika

Rizika jsou standartní jako u všech operací v celkové narkóze. Jedním ze specifických rizik této operace je ochrnutí nervu, který vám zajišťuje citlivost dolního rtu. Může být dočasná nebo trvalá (zřídka, ale může). V podstatě tento problém spočívá v tom, že necítíte dolní ret. Ale můžete jím normálně pohybovat, žádné sliny vám koutkem nepotečou a cintat nebudete. Jen prostě neucítíte dolní ret, když se s někým budete líbat. Mě se dotyčný nerv zcela vzpamatoval asi po dvou měsících. Necitlivost rtu nebolí. Ihned po operaci ucítíte brnění nebo drobné píchání od rtu až po bradu. Toto je známka obnovování se pohmožděného nervu a mělo by do 14 dní vymizet.
Dalším takovým rizikem je, že se operace nezdaří zrovna ideálně a bude třeba doprovodná operace, která dá stav do ideálního pořádku. Já takovou smůlu neměla a musím říct, že pan asistent (dnes už je docentem) Oliver Bulik odvedl se svým týmem perfektní práci.
(Doufám, že nebude na škodu, když budu jmenovat schopné a šikovné lidi jménem.)
Pozn.: Poud podstoupíte tento zákrok pouze z estetických důvodů, pojišťovna vám jej neuhradí a tato povinnost zbyde na vás.
S panem doktorem jsme to propočítali a vyšlo by to zhruba na 20 000Kč.

Po operaci

Situace po operaci se liší u každého pacienta. Mě čelisti pobolívaly ještě asi 14 dní po propuštění domů, ale na bolesti stačil obyčejný paralen, někdy ibalgin. Nejkrutější den byl však den pobytu na pooperačním pokoji ihned po operaci. Další tři dny byly též Tantalovými muky, ale každým dnem se vám bude ulevovat víc a víc. Rány uvnitř úst mi nehnisaly a zhojily se velmi rychle. Asi bych to tu neměla vůbec psát, ale procul ex oculis, procul ex mente... Hned první týden po propuštění domů jsem si pochutnávala (s menšími či většími bolestmi) na klobásce, nebyl problém ani s kuřecím řízkem a bramborovým salátem a ani s cukrovím (ano ano, zrovna byly Vánoce). Asi měsíc po operaci jsem pokulhávala v nošení fixačních gumiček a po dvou měsících jsem jedla skoro všechno co předtím. Ale pssst, pan doktor by se zlobil. Nepokoušela bych se být vámi do tvrdších záležitostí, mohli byste si se šrouby v čelisti pohnout a čelist by narostla křivě. Vřele doporučuju si po operaci proplachovat ústa Listerinem, je to nechutné, ale pomáhá to!

Fámy a fakta

Po zákroku budu bolestivě pociťovat každou změnu tlaku a počasí.
NE
Po zákroku se mi změní obličej.
ANO, někomu více, někomu méně. Na nový výraz obličeje si musíte zvyknout především vy a pak okolí.
Ne vždy je to změna k lepšímu.
NE. Operatér a ortodonista se pokouší vám zuby a čelist sladit do ideální pozice a nebo se jí co nejvíce přiblížit. Takže pokud máte čelistní anomálii, je to vždy změna k lepšímu.
Musím se naučit jiným stravovacím návykům.
Ano. Dosud jste přizpůsobovali rozmělňování potravy své vadě. Teď se budete učit kousat a žvýkat upravené čelisti. Ale nebojte se, jde to snadno, protože upravená čelist tomuto "učení" podstatně pomáhá a vám se bude žvýkat lépe.
Musím se znovu naučit mluvit.
NE. Ikdyž se může vyskytnout riziko necitlivosti dolního rtu, budete mluvit normálně, nemusíte se to nijak zvlášť učit.

Technické informace

Dg.: K071 Retrogenia
Oper.: BSSO (bilaterální sagitální osteotomie větví mandibuly) + rigidní fixace šrouby
Efekt: posunutí mandibuly anteriorně do normookluzálního postavení.


1) Na snímcích ztěží uvidíte chrupavky, mějte na paměti, že díky kovu (fixní aparáty, fixační titanové šrouby) se muselo při focení ubrat na prosvícení.
Když se zadíváte na zuby, můžete odhadnout jejich strukturu - šedavá hmota uvnitř zubu je zubní kanálek, dá se odlišit zubovina a sem tam i sklovina. To svítivé na premolárech jsou samozřejmě plomby. Mezi jedničkami dolními a horními je malá skusná destička - abych se dívala zpříma a nehleděla nahoru ke stropu nebo dolů na zem. Na bocích snímku jsou vidět jakoby dvě páteře. Nebojte se, nemám rozštěp páteře, ale jen jednu, která je focená kolem dokola tak, aby vynikl můj "úsměv". Je to tzv. panoramatický snímek. Všimněte si, jak se liší hloubka kořenů zubů na horní čelisti a na dolní čelisti a také jednotlivých druhů zubů. Když se pozorně zadíváte na místo fixované šrouby, zvlášť na pravé straně můžete rozlišit zlomeninu čelisti (je tmavší). Všimněte si, jak je čelist zlomená zešikma. Kdyby byla zlomená napříč, nesrostla by úplně, protože by měla porušenou okostici v celém rozsahu.
2) Na profilovém snímku jsou šrouby zdvojeny (vidíte i zkrz pravé větve mandibuly) a je trošku rozostřený.
Pravidelný světlý kruh v místě uší je artefakt z fixace hlavy při focení (pomáhá ke korigování hlavy do roviny, aby se nesvažovala na levou nebo pravou stranu), slouží i jako orientační bod. Když se zadíváte distálně (směrem dolů) od dolní čelisti, můžete vidět, jak pod ní prosvítá kousek jiné kosti. To je (zřejmě) hltan (cartilago thyroidea osis pharingis)? Ten tmavý tunýlek za ním je dýchcí trubice - trachea, směrem nahoru se rozšiřuje v dutinu ústní (cavum oris) a dutinu nosní (cavum nasi). Tuto operaci jsem podstoupila ve dvaceti letech. 
To mám krásnou bradičku, co? ☻

Hádanka nakonec: Kolik má Kittanya zubů? Jestli jste četli pozorně, nemuseli byste je počítat.

Pozn.: lidský chrup má zubní vzorec
2123
____
2123
_____________________________________________________________
Pozn.: Procul ex oculis, procul ex mente = Sejde z očí, sejde z mysli.

12 komentářů:

  1. Ahoj.. v kolika jsi tu operaci prodělala???
    Mě sice taky čeká operace spodní čelisti, ale + k tomu ještě štěp do horní čelist a implantace všech zubů, takže s tím, že nebudu umět mluvit počítám.. jelikož budu mít naprosto jinou výšku zubů a jiný sklon čelistí :)) celkem se už těším, tak snad vše proběhne v klidu :))
    případnou odpověď semka :)
    tynajunkova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Umis velice pekne psat, moc se mi Tvuj clanek libil, diky.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělí článek, hezky a hlavně lidsky vysvětleno, hodně mi to pomohlo, dík :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nevím, jak se mi podařilo komentář smazat. Bylo to omylem. Co se týče rýmy, tak při předoperačním vyšetření se rýma musí na ORL vyloučit. Já na ORL byla, měla jsem zaléčenou rýmu, tak mě propustili na operaci a rýma se mi po operaci neprojevila. Každý ovšem na zákrok a následnou péči reaguje jináč. Nemůžu vyloučit, že tu rýmu určitě nedostanete. Rýma může souviset třeba s benevolentnějším předoperačním vyšetřením, kdy vám projde třeba trochu snížená imunita. Ale mě osobně nikdo na toto riziko neupozorňoval a já se s rýmou nesetkala. Ani později. Ještě musím dodat, že jsem měsíc před zákrokem brala Preventan.
      PS: ani po letech se mi žádná bolest v čelisti neozvala a to ani při změně počasí. Jen mi sem tam v "pantech" lupe, když koušu něco objemnějšího, ale nebolí to. Po drénech mám miniaturní jizvy po zhojení na krku, ale ten kdo o nich neví a zakouká se i blíž, tak je nenajde.

      Vymazat
    2. Děkuji moc za odpověď. Asi jsem se špatně vyjádřila, nemyslela jsem ani tak rýmu, jako spíš zacpaný nos, způsobený právě operací. Mluvilo o tom hodně lidí třeba na youtube, že měli po op. zacpaný nos a nesměli smrkat, takže se jim špatně dýchalo.

      Vymazat
    3. Aha, tak o tom nic nevím. Já dýchala celou dobu nosem, protože čelisti byly svázané k sobě.

      Vymazat
  5. Ještě mě tak napadlo. Možná nemohli smrkat právě proto, že by se tak mohly nějak infikovat operační rány nebo by to mohlo nějakým způsobem více namáhat obličejové valy a tím pádem čelisti. ale přesně lékařsky to nevím. Mně na to nikdo neupozorňval a já dýchala normálně nosem.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, je mi 13 a za rok možná na tuto operaci půjdu a mám na tebe pár otázek:
    1. ty šrouby ti tam nechali?
    2. Jestli ano zvykneš si na ně?
    3. čekájí mě obě čelisti a mám docela strach myslíš že operace proběhne v pořádku?
    Předem děkuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, šrouby mi v čelisti nechali, dokud nebudou dělat potíže, tak tam zůstanou. Jsem nějakých pár let po operaci a o šroubech ani nevím. Akorát mi víc lupe v temporomandibulárním kloubu, ale nebolí to a nijaké jiné problémy s tím nemám. Já si z operace nepamatuju nic, nejhoší je prvních pár hodin po operaci, kdy je otok největší, ale jak se začne ledovat a otok zplaskávat, je to snesitelnější. Hlavně na operaci nereagují lidé úplně stejně, mají různé diagnózy a anamnézy, to ti všechno vysvětlí lékaři, když se jich zeptáš. Já jsem se svou čelistí od operace naprosto v pohodě, ale s operací horní čelisti nemám zkušenosti. Co můžu doporučit, tak ledovat, ledovat a hlavně rozpohybovávat čelistmi pomaličku a postupně, hned to určitě nepůjde ani na lžičku. Nesnažit se s nimi hýbat hned a moc. Hodně štěstí.

      Vymazat
    2. Tak jo, díky po přečtení jsem přestala mít strach.. mám to po sestřence jenže ta už neví vůbec jak to probíhá v téhle době. Dělali ji to už hodně dávno :)a jinak je taky spokojená:) DÍKY:)

      Vymazat
  7. Ale, vidím, že jsi chodila ke stejné doktorce, jako chodím já teď :-D A čeká mě kromě operace dolní čelisti i operace horní, ale už se těším, až se toho bazmeku v puse zbavím :-D Ale mám to trochu komplikované kvůli studiu na vysoké, tak doufám, že moc nezameškám :-/

    OdpovědětVymazat