Otazníky za zubama?

Moje postřehy z ústní dutiny...

Máte na povrchu zubu flíčky, které mají jinou barvu než zbytek zubu a přitom to nejsou kazy?
Nejdou vyčistit ani seškrábat a máte je tam už dlouho? To ani nepůjdou, mají totiž původ z dětství, kdy  jste byli jako děti často léčeni antibiotiky nebo jste používali přiliš fluorovanou pastu. Často sa objeví i po nějakém traumatu v ústní dutině (vyražení zubu, rozštěpení zubu, ...). Flíčky nijak nenarušují zub. Jediné mínus tedy je jejich barva - ta už se nezmění.

Často vás bolí zuby i z malého množství čokolády nebo jiného sladkého? A nebo z kyselého?
Toto je zase nejspíš způsobeno odhalenými krčky. Pomůžete jim když si začnete zuby čistit tím nejměkčejším kartáčkem, který v obchodě najdete. Já osobně si myslím, že by měli zakázat výrobu a prodej tvrdých kartáčků. Pak máme paradontózy a bolavé zuby ze sladkého ;-)

Jaký je nejlepší kartáček na zuby?
Překvapivě to nemusí být ten nejdražší. Nejlepší je totiž ten, který má vlákna co nejjemnější, nejhustší a stejně dlouhá. Vykašlete se na různé lamelky, extra dlouhá a zvlášť krátká vlákna, která jsou užitečná jen v myslích a představách prodejců. Pravdou však je, že kartáček doporučený stomatologem je relativně drahý (cca 100Kč), ale klidně můžete pátrat po levnějších a stejně účinných.

Další záležitosti, co se týkají zubů zveřejním podle toho, co mi poradí zubařka a podle toho, jak budou odzkoušeny v praxi.

Žádné komentáře:

Okomentovat