Kec na kamoska.cz

Vysvětlení

Falsus in uno, falsus in omnibus?


Internet je velká studnice informací. Bohužel ne vždy mohou být tyto informace pravdivé a skutečné. Nemálo studentů středních a vysokých škol na to doplatilo.
Čistě ze zvědavosti jsem si prohlížela stránku kamoska.cz. Zabrousila  jsem tradičně do nejžhavější a mnohdy i nejúsměvnější rubriky Sex a vztahy. Víc jsem si nestihla přečíst, poněvadž mě dožral tento článek: Pohlavní nemoci - víš vše?. I zde jsem se setkala, že laici mluví do těch témat, kterým vůbec nerozumí.

Naneštěstí je to web pro mladá děvčata. A pak se můžeme divit, kde se ten "slepičí syndrom" bere. Dřív to byla rubrika v Bravo Girl, dnes je to "Kámoška". Světem koluje hodně hovadin. Například se mléko v mlékarnách ředí vodou. Pravdou však je, že kravské mléko se nesmí ředit vodou, ale ředí se jiným kravským mlékem a to hlavně kvůli obsahu tuků a ještě musím dodat, že české mléko je jedno z nejkvalitnějších vůbec. Dnes jsem si zase početla, že žloutenka je pohlavní nemoc.
Nejen, že žloutenka není pohlavní nemoc, ale žloutenka není nemoc vůbec. Je to symptom jiných nemocí, především hepatitidy A. A to prosím nemocí v množném čísle. Žloutenka, nebo-li latinsky icterus, může mít několik typů. V základě souvisí s poruchou metabolismu bilirubinu. O žloutence jsem se už zmiňovala v článku Žlučová barviva v moči.
Dále v článku můžete najít také zmínku o kapavce a syfilis, kterou bych jakž takž ještě brala. Sranda je v tom, že článek má informovat holčiny o pohlavních nemocech, přičemž AIDS se jen přeletěl (to bylo v článku vysvětleno), odstavec o žloutence je nesprávný a nakonec kapavka a sifilis. To se mi zdá trochu málo na pohlavní nemoci.

Když jsem napsala pod článek svůj názor, blogerka na něj během chvíle odepsala a napsala mi, že chlamydie jsou "... zmíněny v článku o rakovině děložního čípku http://kamoska.cz/sex-a-vztahy/rakovina-delozniho-cipku.html...". Jenže tam žádná zmínka o chlamydiích není. Mám takový pocit, že si slečna spletla buď článek nebo chlamydii s papilomavirem. Prý by se chtěla této problematice v budoucnu ještě věnovat. Doufám, že to neudělá, poněvadž je evidentní, že o tom ví velmi málo a řekla bych že informace šikovně čerpá z internetu. Nikde sice nevidím zdroje, odkud čerpala, ale informace jsou zpracovány docela dobře. Bohužel se svým projevem prozradila, není to z její hlavy a tudíž plantá páté přes deváté.

Další věc, která mě zarazila, je rubrika Kámasútra, kde vám je názorně předvedeno pár poloh. Kamenem úrazu však je, že na tento web mají přístup nezletilé dívky. Video se dá spustit po potvrzení, že čtenář je starší 15 let. To je v pořádku. Nicméně ilustrační fotografie se už na věk neptají. V podmínkách pro přijetí blogerky na kamoska.cz mají cituji: "Věk blogerky od 10 do 25 let". Což si myslím, že je v souvislosti se zobrazním ilustračních fotografií této rubriky špatně.

Základní informace o chlamydiích

Postrádala jsem zde aspoň zmínku o chlamydiích, o kterých se všeobecně málo ví. Chlamydie jsou anaerobní G- kokobakterie zařazené do čeledi Chlamydiaceae. Jsou to nitrobuněční parazité, kteří napadají plíce, urogenitální aparát i klouby. Nevím, jak tomu je přesně u lidí, jsem přece jen veterinární asistenka a současně veterinární medik, ale lékařka mi potvrdila, že člověka nejvíce napadají 4 druhy chlamydií. A co je ještě zajímavější, chlamydie prý hostí asi 80% lidí, aniž by o tom třeba věděli. U někoho se projeví akutní příznaky u jiného se neprojeví ani ty chronické za několik třeba i desítek let. Chlamydie jsou relativně málo prozkoumané.

Co se týče Chlamydia vaginalis, lze se na ni u gynekologa či urologa testovat. Ale testy jsou docela drahé (asi 3000 Kč?) a běžně se neprovádí. Lékař vám je nechá udělat pouze pokud se vám projeví příznaky chlamydiózy. Háček je v tom, co jsem už před chvílí načla - příznaky se nemusí projevit hned. Navíc jim většina pacientů nevěnuje pozornost, protože se podobají menstruačním potížím, chřipce a někdy i nevolnosti. Bohužel se u pacientek zjistí, až už je pozdě - tedy až v těhotenství, po potratu nebo v případech, kdy žena nemůže otěhotnět a lékaři nemohou přijít na to proč. Muži v tomto případě trpí hlavně na urogenitální aparát a infarkty myokardu a jiná onemocnění srdce. Chlamydie je nitrobuněčný parazit, a proto ji nelze z těla zcela vymýtit. Hraniční hodnoty ve svém těle najdete, pokud ji hostíte, vždy. Ale tyto hraniční hodnoty ještě neříkají, že byste měli hned chlamydiózu. Toto onemocnění je nutné léčit u obou partnerů při absolutní věrnosti makrolidovými antibiotiky. Nejčastěji se jedná o azithromycin (konkrétně např. Summamed). Léčba však musí být dlouhá nejméně 3 měsíce, mnohdy trvá i déle. Hlavní lébu může doprovázet i léčba doplňková v podobě např. vaginálních čípků pro okyselení pochvy.

Summamed (informace od výrobce):
Účinná látka: azithromycinum dihydricum
Indikační skupina: Makrolidové antibiotikum
Azithromycin je první azalidové antibiotikum, nová třída makrolidů. Má široké spektrum účinnosti a prokázal se jako účinný proti velkému množství kmenů mikroorganismů.
Dobře se vstřebává po perorálním podání a rychle přechází ze séra do tkání. Šíří se do celého organismu a dosahuje vysokých a dlouhotrvajících koncentrací ve tkáních. Koncentruje se ve fagocytech, které migrují do místa infekce, což zvyšuje šíření léku do zanícených tkání. Jeho biologický poločas je dlouhý a tkáně opouští pomalu. Vylučuje se především žlučí, méně pak v moči.
Na co? Při infekci horních cest dýchacích jako je bakteriální zánět hltanu, vedlejších dutin nosních a středního ucha.
Infekce dolních cest dýchacích jako je bakteriální zánět průdušek, akutní zhoršení chronického zánětu průdušek, zápal plic.
Infekce kůže a měkkých tkání: migrující erytém - zarudnutí (první stádium Lymské boreliózy), růže, bakteriální puchýřovitá onemocnění kůže a sekundární hnisavé záněty kůže.
Pohlavně přenosné choroby, nekomplikované záněty močové trubice a děložního čípku.
Infekce žaludku a dvanáctníku způsobené Helicobacter pylori.
Kdy ne! U pacientů se známou přeclivělostí na některou ze složek.
Předávkování: Neexistují žádné údaje o předávkování. Projevuje se přechodnou ztrátou sluchu, silnou nevolností, zvracením a průjmem.
Pro dospělé i pro děti.
Na recept.
__________________________________________________________
Pozn.: Falsus in uno, falsus in omnibus = Lhář v jednom, lhář ve všem.

Žádné komentáře:

Okomentovat