Romská národnost

Chtěla bych se (pokud možno) nestranně zamyslet nad pojmem "romská národnost". Zaujala mě totiž (kupodivu) jedna skupina na Ksichtčumu, kde se veřejně upisují Moraváci k tomu, že při příštím sčítání lidu sa podepíší jako Moraváci (asi to lajknu...). Je to prý povoleno a oni sú pyšní na to, že nejsú Češi, ale zrovna Moraváci. Upřímně řečeno, také se cítím býti více Moravačka než Češka. Ti všímavější si už možná všimli, že se k české národnosti zrovna moc dvakrát nehodím.


Také zde byl k dispozici odkaz, který dokazuje to, že přiznat sa jako Moravák je při sčítání lidu možné. Viz totok. Moji pozornost upoutala hlavně tabulka v inkriminovaném odkaze, kde je za posledních pár desítek let sečteno a podtrženo kolik lidí je jakých národností. Schválně sa podívejte na kolonku s romskou národností... Není vám tu něco divné?

Mě teda sakra jo! Máte pocit, že tu máme tak málo cigánů??? A jak je možné, že do roku 1980 tu žádný cigán nežil???

"Jak jen to je možné!???" (teď si představte Romana Skamene coby majora Borovičku). Že by byli rómové v těch dobách až tak negramotní, že by se nedokázali přičíst k ostatním občanům tohoto státu? Nebo sa snad za svoju národnost stydí? A kdyby náhodou byli tak negramotní (nebo by sa náhodou až tak za sebe styděli), jak si tedy mohou dojít pro sociální dávky? Jak mohou cajtům před ksichtem mávat svými právy? Jak mohou tak perfektně znát občanský zákoník, ústavu apod.?

Nechtěla bych házet všechny cigány do jednoho pytle, přecejen mezi námi žijí tací, kteří sú černí jak bota, velice slušní, inteligentní a černoši to nejsú. A těch bych se nechtěla dotknout.

Co si o tom myslíte? A pod jakú národnost sa přiřadíte při sčítání lidu vy?

8 komentářů:

  1. Já nevím, mě napadá, co když se tehdy nebylo možno k romské národnosti přihlásit? Buď sis mohla zvolit českou, nebo jinou.
    Ve škole jsme tohle téma taky probírali. Je to problematické, prý to souvisí s jejich častým stěhováním (kočovný národ) a někteří se třeba cítí jako Češi, když žijí na území ČR.
    Jelikož se můžou uvést dvě národnosti, uvedu českou, jakože žiju v České republice, a moravskou.

    OdpovědětVymazat
  2. Třeba se přihlásili k "jiné" rase. A to že kočují (i když teď už málo) pořád neznamená, že to nejsú Romové. Když se cítím být Romem, tak jím su i přesto, že jeden rok bydlím v Tchajwanu, druhý na Aljašce, třetí v Dubaji a každý čtvrtý rok to střídám někde v Česku :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj všem

    Prosim o radu nevim co mam už dělat jsem stale od romu napadan a jsme na to tři kamaradi kteři už dostavaji často od stejnych romu napadnou 15 romu jednoho človeka třeba mě a nemam šanci jak se branit mojemu kamaradovi jsem musel volat sanitku byl v nemocnici a ja zatím jsem jenom lital do nemocnice na ošetřeni bili me i na veřejnosti a vše v pohodě milionkrat jsem daval trestni oznameni a volal policii a pořad nic nevyřešila nastal ten den kdy jsem si koupil plynovou zbran a šli romove menši banda v zadu a menší banda ve předu a jeden donas vystartoval tak jsem vytahl zbran a slusne jsem mu řekl proč to delaji tak šel dome tak jsem střelil se zbrani dozemně aby nedělal a policie mě odvinila že ja jsem ho napadl ze zadu :(( ja vím proč to tak lehce udělala aby měla policie semně klid :( ... A mam sto procentní žepujdu do vezeni co mam stoho odmlicka jsem chodil do romske školy i do školky a byl jsem každý den šikanovany i tetkom tak že mam detstvý na hovno a plus i mladí a nejhorši že človek to ma už pořad v lave byl jsem dvakrat v nemocnici a plus ještě vlastně rodice me neustale nadavali a mam toho strasně hodně už nevím co mam dělat ... Ještě to zkusim dat do televize a objednat si ochranku a najit pravnika ale vím že pravnik mi nepomuže a ani televize asi a taky nevim co mam dělat ... když tak muj email je )( stefan2312@seznam.cz ) prosim o pomoc napiste mi at vím co mam dělat ... možna někdo bude vedět Ostrava Mar-Hory

    OdpovědětVymazat
  4. Jasně že dřív nebyla možnost se hlásit k romské národnosti. Já jsem třeba Romka a hlásila jsem se k české, a taky proč né? Já jsem se tu narodila a moji rodiče,prarodiče jsou ze Slovenska-logicky.

    OdpovědětVymazat
  5. Nene, když jseš romka, tak jseš romka. Kořeny máš romské, tak nelži. Že jsi se narodila v Česku nic neznamená. To je pro Vás Romy typické, že se děláte jednou Češi, jednou Romové, jak se Vám to zrovna hodí.

    OdpovědětVymazat
  6. A teď mi řekněte, co mám dělat já. Můj pradědeček byl Ital, vzal si Švýcarku. Děda, jejich syn, byl tedy napůl Ital a napůl Švýcar, ale narodil se v tehdejším Československu, v Ostravě. Vzal si Polku a můj otec, jejich syn, je tedy napůl Polák, z 1/4 Ital a z 1/4 Švýcar. Vzal si Romku a narodila jsem se jim já... Mám zmatek v tom, kdo jsem, protože jako Romka jsem nikdy nežila, neznám romské tradice, nemluvím romsky, protože to neumím, neznám žádné Romy osobně, protože jsem v 8 měsících byla adoptovaná Čechy. No, Čechy. Nevlastní otec měl oba rodiče rodilé Slováky, ale narodil se v české části tehdejšího Československa a nevlastní matka má původ po prarodičích v Černé Hoře. Ale vyrostla jsem jako Češka - do 22 let jsem netušila, že jsem napůl Romka, protože tak vůbec nevypadám a nikdo mi o tom neřekl. Při sčítání lidu jsem národnost vůbec neuváděla, protože jsem nevěděla, co mám napsat. Necítím se být ani Češkou, ani Romkou, ani Italkou, ani Švýcarkou, ani Polkou. Co by jste poradili, že mám napsat při příštím sčítání lidu? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,
    tady ale vůbec nejde o národnost. Tady jde o to, jak se člověk chová, jaký má charakter, osobnost. Tímto článkem (i když trochu expresivně) jsem chtěla dát najevo, že mi nezáleží na barvě pleti, na původu, na rase člověka, ale na tom, jestli ctí zákony a tradice státu, ve kterém žije. A pokud ano, tak nemůže mít prostě problém se zdejší společností. A taky že znám pár (bohužel jen pár) cigánů, kteří tak i vypadají, ale tím, jak se chovají, jak s námi žijí, s nimi nikdo nemá problém. Máme je rádi jako lidi, jako kamarády a ne jako někoho, kdo se hlásí k nějaké rase. Zaměstnavatelé si také všimnou toho, jestli k nim příjde vyrovnaný člověk, slušně oblečený a s dobrým vystupováním (byť je černý jak bota). Bohužel ale obrovskou hromadu cigánů, kteří se chovají jako čuňata a myslí si, že živit je někdo jiný než sami sebe, je normální, myslí si, že nedbát na povinnou školní docházku svých dětí je standard. V tomto státě podle mě neexistuje skutečná diskriminace cigánů. Kdyby tomu tak bylo, tak cigánské děti nechodí na střední nebo vysoké školy proto, že i když splnili přijímačky a jsou mezi prvními XX, že jen kvůli tomu, že sú to cigáni, je ředitelé škol a děkani nepříjimou. A že poměr vysokoškolsky vzdělaných cigánů je krutě malý ve srvovnání s ostatním obyvatelstvem, nesvědčí o diskriminaci, ale o něčem úplně jiném. Je to logické, když ty děti nejsou pravidelně posílány na povinnou školní docházku a peníze, které by mohli vložit do jejich studií (a není to málo) propijí, prokouří. A když mají tak početné příbuzenstvo, proč i ti tomu chytrému děcku finančně a morálně nepomůžou, když přece cigáni drží při sobě?
    Není pak divu, když příjde cigán poctivě na pracák, ale nesežene práci ne kvůli rase, ale kvůli tomu, že nemá ukončenou povinnou školní docházku, ale nemá třeba ani výuční list nebo maturitu. O řidičáku nebo komunikativní znalosti cizího světového jazyka nemluvě. I kdyby to nebyl cigán, ale Moravák, tu práci stejně nedostane, kvůli výše zmíněným kritériím. Takže Vy si klidně vyplňte při sčítání lidu to, co Vám nejlíp vyhovuje a nebo nechte kolonku prázdnou, nebo míšenka nebo nebo si vymyslete vlastní národnost. A odpovězte si na otázku, se kterými lidmi je vám fajn a proč? Kteří lidí Vás považují za fajn člověka a proč?

    Děkuji za pěkný komentář a přeji pěkný den.

    OdpovědětVymazat