Tkáně, definice, rozdělení, tkáně epiteliální, epitely krycí, rozdělení, příklady, definice

Tkáň je soubor buněk, které mají podobný tvar, velikost a vykonávají stejnou funkci. Tkáně pocházejí ze všech třech zárodečných listů.
  • Ektoderm - epidermis, nerovová tkáň, podpůrné buňky NS
  • Endoderm - trávicí trubice, dolní cesty dýchací (ty s respiračním epitelem)
  • Mezoderm - svaly, erytrocyty (ty jsou tvořeny z mezenchymu, první primitivní pojivová tkáň) 
Typy tkání
1) Epitelová tkáň
Vzniká ze všech zárodečných listů, tvoří ji buňky těsně k sobě přiložené. Obsahuje i nepatrné množství mezibuněčné hmoty. 
Má rozličné funkce: pokrývá zevní plochy jak celého těla tak i orgánů - krycí, resorpční, sekreční, smyslová a schopnost kontrakce.

2) Pojivová tkáň
Je tvořena z buněk a mezibuněčné hmoty, kterou tyto buňky produkují. Mezibuněčná hmota je tvořena amorfní a vláknitou složkou. Příkladem pojivové hmoty v organismu je vazivo, chrupavka a kost. Funkcí mají hned několik: mechanická funkce, regulace vodní a iontové rovnováhy, nutritivní funkce (zajišťuje výživu epitelové tkáně difúzí), jako látková rezerva a má také obranný význam.

3) Svalová tkáň
Svalovou tkáň tvoří nápadné protáhlé buňky, které slouží hlavně ke kontrakci. Svalovou tkáň můžeme rozdělit na tři typy: příčně pruhovanou svalovou tkáň kosterní, příčně pruhovanou svalovou tkáň srdeční a hladkou svalovou tkáň. Kosterní svalovina vzniká z mezodermu, srdeční pochází z oblasti hlavové ploténky a hladká má původ v mezenchymu. Vlákna příčně pruhované svaloviny obsahují myofibrily, ale hladká svalovina myofibrily nevytváří.

4) Nervová tkáň
Tu tvoří buňky a jejich výběžky Tvoří ji dva typy buněk: neurony a neuroglie. Neurony jsou buňky schopné vytvářet a přijímat vzruchy a jejich hlavní funkční vlastností je dráždiovost a vodivost (hlavně ty s axonem). Neuroglie mají funkci podpůrných elementů a zachovaly si schopnost dělení.

5) Tělní tekutiny
Tělní tekutiny jsou ve zdravém organismu zastoupeny v sedmi skupinách:
  1. Krev (tvořena dvěma základními složkami krevní plazmou a krevními elementy) - Funkce krve je rozličná - transport živin a metabolitů, výměna plynů, regulace a koordinace tělesných funkcí, nositel obranných organismů, zásobárna živin, rozpouštědlo, termoregulační funkce, ...
  2. Lymfa - je to depozitum hlavně škodlivých látek, které se filtruje přes mízní uzliny a narozdíl od krve necirkuluje v uzavřeném oběhu.
  3. Tkáňový mok - je to mezibuněčná tekutina, která slouží pro transport živin a odpadních látek.
  4. Mozkomíšní mok - obklobuje mozek a míchu, vyživuje a chrání nejen proti otřesům ale třeba i proti infekcím. 
  5. Kloubní synovie - zajišťuje adhezi kloubních ploch, zamezuje tření a vyživivuje kloubní chrupavky.
  6. Komorový mok - je to takový "mozkomíšní mok pro oko", nachází se mezi rohovkou a čočkou
  7. Endolymfa a perilymfa v labyrintu ucha 

3 komentáře:

  1. No, ty evidentně nic. Ale kolegové si s tím na zkoušce už poradí.

    OdpovědětVymazat
  2. Epitely jsem si vytáhla na zkoušce z morfologie... Nebylo to hezký, protože mi všechno vypadlo. Ale vyhodili mě až u třetího okruhu - epitely byly první :D

    OdpovědětVymazat