Tauferky, koleje jako každé jiné

No co vám mám povídat. Vysokošlokslé koleje. Jak to tam asi normálně chodí? Jak žijí na kolejích dospělí lidé, co se až do svých dvacetišesti (a když se nedaří tak i více) let stále připravují na své budoucí povolání?
Ti poctiví si přes den lijú informace do hlavy na pokojích, ti nepoctiví si hlavu nalívají v hospodách, na kolejích je klid tak jako tak. Jó, to večer, to to začne ožívat. Ti poctiví shledají, že už se stejně víc nenašrotí, a ti našrocení sa z hospod slézají na koleje, páč už nemají za co šrotit. A že mluvíme o veterině, tak ten luxus sa nalejvat v hospodách má opravdu jen malé procento z našich studentů. Buď nejsú prachy, páč všechno sežrala kopírka nebo skriptárna, nebo není čas páč je nějaké to kolokvium, písemky a další činnosti, co vyžadují chod mozku aspoň na 120% a nebo ti úplní chudáci trčí do šesti večer na alma mater a pak nemají ani sílu do tej hospody zalézt.



Ale večer, když se procházíte po chodbách, tak se dějí věci! Jó, to tenkrát, jak jsme třeba dělali kolečkovanou. To jste tak vyšli po schodech do patra, tam jste museli obejít ten stan co byl přesně uprostřed chodby a jak sa ide takú tú klikatú chodbú, no tú jak je do esíčka, tak jste museli dát pozor, aby vás nezajela kolečková židla. Jen velice málo privilegovaných mělo místo klasické židle čtynohé židlu jednonohú kolečkovú. A ta elita pořádala jednú za čtvrt roku titánské závody v kolečkované v esíčkové chodbě na jednom ze křídel.

Toto byla zvláště všestranná disciplina. Nejen že jste byli prověřování, jak rychlo dokážete uvést židlu do pohybu, ale také jaký máte odpich! Když sa totiž na blba odrazíte, tak vám všeci ujedú už na startu. Když jsem řekla všestranná disciplina, tak se vším všady. Páč nezáleželo enem na dobře namazaných kolečkách a odpichu, ale též na koordinaci dráhy. Ono když neumíte kormidlovat, tak nejen, že sa rozmáznete o stěnu v esíčku, ale také vás to može vyplivnúť ze schodů a to je potom rachot!

Taky sa občas stane, že někdo nerepsektuje starrtovací pravidla, a jako kolemjdoucí divák vleze do dráhy. Tož to pak nezbývá nic jiného, než ho vzít s sebú. A něco vám povím. Jako častý pořadatel těchto šplechtlí vím, že s koloběžkama sa nedá závodit. Mají míň koleček a proto je musím diskvalifikovat (pořád vyhrávaly).

Aby ti, kdož nemajú kolečkové židle, nepřišli zkrátka, tak jsme v létě začali pořádat akci "Mokrý pupek". Spojili jsme také příjemné s užitečným a zábavným, tedy tři v jednom, a to už sa vyplatí. Znáte to, je hic jak sviňa, do teho úklid a nuda. A tak akce Mokrý pupek nadchla více kolejníků a měla větší návštěvnost. Některé sporty vyžadují speciální vercajk. Například hokej, curling, bowling... A my jsme v rámci možností, zábavy a povinností dali všecko do kupy. K našemu Mokrému pupku stačilo jen staré triko, škopek vody a dráha. I v tomto případě záleželo na odpichu, hbitosti tzv. Stěrače a kvalitě vody. My jsme tento sport dovedli k dokonalosti a sestavili také porotu, která hodnotila estetický dojem odrazu, letu a skluzu Stěrače a také i kvalitu vyleštěné podlahy. Samozřejmě hardcorovější verze Mokrého pupku si vyžadovala také i leštiče - ti se starali o dobré zmáčení dráhy a Stěrače. Tento sport posléze ocenily také i uklízečky, páč po našem klání zbyla čisťoučká podlaha. Jo to kolejbaba to měla těžší. Víte, ona je tak trochu předpojatá ke kolejním akcím.

Také jsme mysleli i na nesportovce. To sa spešl pro ně pořádala tzv. Chodba party. Rozlepily sa pozvánky po chodbách, přineslo sa hrací cosi (kdyby sa do teho strkaly peníze, tak se to jmenuje jukebox), usadilo obecenstvo podél zdí a doprostřed chodby, zaplo na plné kule a buď sa pařilo nebo kecalo. Samozřejmě nikdy nechybělo něco na posilnění, každý donesl co mu šmakovalo. Kolikrát jsme naše posezení přetáhli i hodně hlouběji do rána, proto si někteři brávali ze školy náhradní volno. Občas na nás vlítl někdo z nočních recepčních, ale ani to nám nijak nekazilo zábavu. Pobrali jsme saky paky a šli o chodbu dál. Chodba party.

Někdo také dostal úžasný nápad pořídit si gril. A to by sa nejeden kolemjdoucí ucintal z tej masné vůně, co sa linula před kolejemi. Do teho kytary, zpěvníky a jak za mlada! To i fenečka od jedné recepční, jindy líná flegmatická čtyřnohá strážkyně, oživla. Vlastně, těch psíků tam bylo víc. Je pravda, že oficiálně zvířátka ne-e, ale neoficiálně jo-o.
Když sa to veme kolem a kolem: Zlatý život studenta (i když je chudý a dírama táhne luft místo zlatého prachu).

1 komentář: