Deset zlatých pravidel k zabezpečení nezávadnosti potravin především při přípravě stravy v domácnostech:
1. Vybírat a nakupovat potraviny zdravotně nezávadné
2. Dbát na dokonalé provaření potravin: 70° po dobu 10 min – bezpečná kombinace, běžně platná
- 80° po 20 min – podle EU, doporučuje se
3. Konzumace stravy ihned po uvaření
4. Uvařenou stravu můžeš po určitou dobu uchovávat v ledničce
5. Důkladně ohřívej 1x uvařené potraviny
6. Zabraň styku syrové potraviny s už uvařenou
7. Umývej si ruce před začátkem přípravy a při jakémkoli přerušení kuchyňské práce
8. Udržuj kuchyňské zařízení v dokonalé čistotě
9. Ochraň potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty
10. Při přípravě potravin používej kvalitní pitnou vodu, pokud není kvalitní, převař ji
- 80° po 20 min – podle EU, doporučuje se
3. Konzumace stravy ihned po uvaření
4. Uvařenou stravu můžeš po určitou dobu uchovávat v ledničce
5. Důkladně ohřívej 1x uvařené potraviny
6. Zabraň styku syrové potraviny s už uvařenou
7. Umývej si ruce před začátkem přípravy a při jakémkoli přerušení kuchyňské práce
8. Udržuj kuchyňské zařízení v dokonalé čistotě
9. Ochraň potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty
10. Při přípravě potravin používej kvalitní pitnou vodu, pokud není kvalitní, převař ji
Žádné komentáře:
Okomentovat