Codex alimentarius

Deset zlatých pravidel k zabezpečení nezávadnosti potravin především  při přípravě stravy v domácnostech:


1.     Vybírat a nakupovat potraviny zdravotně nezávadné
2.       Dbát na dokonalé provaření potravin: 70° po dobu 10 min – bezpečná kombinace, běžně platná
                                                             - 80° po 20 min – podle EU, doporučuje se
3.       Konzumace stravy ihned po uvaření
4.       Uvařenou stravu můžeš po určitou dobu uchovávat v ledničce
5.       Důkladně ohřívej 1x uvařené potraviny
6.       Zabraň styku syrové potraviny s už uvařenou
7.       Umývej si ruce před začátkem přípravy a při jakémkoli přerušení kuchyňské práce
8.       Udržuj kuchyňské zařízení v dokonalé čistotě
9.       Ochraň potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty
10.   Při přípravě potravin používej kvalitní pitnou vodu, pokud není kvalitní, převař ji

Žádné komentáře:

Okomentovat