Jak vybírat krmení pro psa?


Rozhodně neplatí čím dražší, tím lepší. Nevybírejte podle značky nebo podle obalu. Vybírejte podle složení. Po dočtení článku doporučuji navštívit rubriku Výživa a dietetika zvířat.

  • Na prvním místě je vždy vypsána surovina, které je v krmivu největší podíl. Na posledním místě je surovina nebo látka, které je nejmenší množství. Pokud je tedy na prvním místě maso. První známka kvality.
  • Ovšem není maso jako maso. Někde je uvedeno "maso a výrobky živočišného původu" někde je uvedeno "výrobky živočišného původu" a někde je uvedeno "kuřecí a krutí maso nejméně 35%" (Eukanuba například.). Pokud výrobce deklaruje určité množství přesného druhu, ukazuje vám kvalitu svého výrobku a to, že se za toto složení nemusí stydět a proto ho deklaruje. To, za co se výrobce stydí už nedeklaruje tak přesně a volí vyhýbavá marketingová slova.
  • Neobsahuje sóju. Další známka kvality. Sója se do krmiv přidává proto, aby za málo peněz zahrála hodně muziky - tedy aby zvýšila hodnotu dusíkatých látek. S volbou ne příliš kvalitních a drahých surovin je třeba zalevno zvýšit hodnotu N-látek. Ovšem dusíkaté látky a bílkoviny není totéž viz článek Dusíkaté látky - bílkovinné. Takže není pravda, že čím více N-látek, tím více využitelných bílkovin. Taky je rozdíl ve stravitelnosti a využitelnosti bílkoviny živočišného původu a rostlinného původu pro daný druh trávicího systému (masožravci X býložravci X všežravci). Sója je častým alergenem, psi ji hůř tráví a často způsobuje plynatost, ale zvyšuje množství dusíkatých látek za levno.
  • Kvalitní krmivo nepotřebuje zchutňovadla a přidané množství soli. Protože u nekvalitních a často těch nejlevnějších krmiv nejsou vstupní suroviny tak kvalitní, musí se nějak zlepšit jejich chuťové a pachové vlastnosti. Psovi daleko víc voní flák masa než pšenice, že. Sůl má psy pouze přinutit žrát. Pamatujete se, jak jste si koupili balíček brambůrek a žrali tak dlúho, dokud jste všechno nesežrali a pak byste si třeba dali ještě? Sůl podporuje chuť k jídlu, a co je slané, to je tak trošku návykové (vzpomeňme třeba na Friskies) Nicméně příliš velké množství soli v potravě může pomáhat vzniku močových a ledvinových kamenů a zatěžovat ledviny. Není to dobré ani pro štěňata ani pro starší psy. Lidské jídlo podávaném psům, je taktéž zatěžováno velkým množstvím soli (salámy, šunky, polívky, těstoviny vařené v solené vodě, ...).
  • Kvalitní krmivo nemá různě barevné granule. A už vůbec jde o fintu fň, když se dočtete, že v červených granulích jsou 4% hovězího masa, v hnědých je 4% kuřecího. Pokud se do granulí přidává něco na obarvení, tak jen proto, aby všechny granule byly stejně barevné, žádné tmavší nebo světlejší. Má to spíš kosmetický význam. Ale barviva jako taková jsou pro psy naprosto nadbytečnou složkou krmiva a proto je jen zaplatíte, žádné využití nemají. Těm psům je to jedno, jakou to má barvu, před zrakem dávají přednost čichu a chuti. Ale páníčkovi by se ten marketingový trik mohl líbit.
  • Velcí psi potřebují více a kvalitnější kloubní výživu, pravděpodobně budou potřebovat více tuků, protože sa předpokládá, že budou žít venku a blafat na zahradě před barákem, ne se válet doma v pelechu. Obecně psi celoročně žijící venku potřebují v denní dávce více tuků. Malá plemena potřebují zase více energičtější krmivo. To kvůli termoregulaci a rychlejšímu metabolismu. Některá velmi malá plemena jsou náchylnější na hypoglykemii. Proto by se měla denní dávka pro ně dělit alespoň dvakrát denně. Velká plemena potřebují i velké granule. Musí granule kousat, neměli by je vdechnout. Takže krmivo, které je určeno pro všechna plemena psů všech velikostí a jakéhokoli stáří musí být naprosto perfektně vyvážené a v nejstravitelnější podobě a v takové přiměřené velikosti nebo tvaru. Krmiva určená pro všechny typy psů a věkové skupiny se dávkují podle toho, kolik ten pes váží. Pudlikovi nedáme stejné množství jako Vlkodavovi (stejně jako u metody BARF).
  • Ano, pak ještě existují speciální hypoalergenní nebo lehce stravitelná nebo rybí krmiva. Trošku jiná kapitola. Ta jsou určena hlavně pro psy s nějakým problémem nebo výjimkou. Velikosti jako Small, Mini, XS, Nano, Mikro přehlížejte. To už je reklamní tah na "jorkšíráky" a "čivaváky" co chtějí pejsánečkům stříhat a mlet krmivo i pamlsky (viz. Royal canin).  Taktéž se nesnažte najít markantní rozdíly mezi krmivy speciálně pro pudly, pro jezevčíky a jack russely. Všechno víceméně reklamní tah. Ano rozdíly zde jsou, ale víceméně zanedbatlené. Ovšem logický a drobulinký rozdíl může být ve tvaru granulí - třeba taková krátkolebá plemena (ti s tím rozpláclým čumákem) ocení asymetrické granule. Najdou se ale také krmiva se zvýšeným obsahem kloubní výživy pro psy namáhané, staré a nebo choulostivé na kloubní aparát (němečtí ovčáci, psi nad 45kg, psi kteří nesou velkou váhu na předních nohách - buldočci, stafordi, -bulli, ...). Použít zdravý selský rozum. Ne všechno, na čem je namalovaná čivava je jen a pouze pro čivavy. A ne všeho, kde ta čivava nakreslená není, se nesmí čivavě zkrmit.
  • Jehněčí s rýží je většinou hypoalergenní a lehce stravitelné krmivo, zvlášť pokud je kombinované s rýží, bramborem a bez ostatních obilovin či sóji (např. WinnerPlus). Pro psy, kteří se po krmivu drbou, pro psy se slabou pigmentací (bílí, aby se jim nebarvily chlupy), pro psy, kteří mají vodnatou stolici po kuřecím mase (hlavně někteří labradoři, retrívři, přešlechtěná citlivá plemena), pro starší psy, co už hůře tráví nebo pro psy, které mají alergickou reakci na některou z použitých složek.
  • Pozor, krmivo s obsahem brambor má také svůj smysl. Brambory obsahují pro psy lehce a rychle stravitelné cukry - takže pro psy sprintery, staré psy, nemocné psy a pro psy se sníženou kondicí se docela dobře hodí. Pozor nejedná se o syrové nebo vařené brambory, ale o stravitelnou formu úsušek.
  • Krmivo s vysokým obsahem ryb nebo rybích olejů je dobré pro psy s dlouhou nebo hustou srstí a pro psy v období línání. Lososový olej je sice nechutně drahý, ale jednak viditelně a rychle zlepšuje kvalitu kůže a srsti a také zchutňuje krmivo, podporuje chuť k jídlu. Efekt lososového oleje je velmi rychlý. U psů s akutními problémy a u psů s velmi špatným stavem srsti se zlepšení začíná objevovat už během týdne užívání. Ovšem záleží na konkrétním psovi s konkrétním problémem. Rybí tuk obsahuje také látky, které se uplatňují při vývoji mozku (vhodné pro štěňata ve vývinu a výcviku) a takové, které pomáhají snížit hladinu cholesterolu a tím tak chrání cévy a srdce.
  • Březím a laktujícím fenám dávejte krmivo pro štěňata. Obsahuje všechny důležité látky, které jsou prospěšné pro štěňata ve vývinu, doplňují také feně ztrátu důležitých živin při kojení (hlavně vápník). Krmná dávka pro fenu bývá obvykle na obalu uvedena.
  • U psů diabetiků a s jinými konkrétními trávícími obtížemi či alimentárními alergiemi konzultujte vhodné krmivo s veterinářem. 
  • A ještě jedna rada: pokud váš pes skutečně prospívá, neměňte mu krmivo, pouze příchutě téže značky. Tím že prospívá myslím, že ani netloustne, ani nehubne, hýbe se rád a bez bolestí, nemá zažívací potíže, krmivo mu chutná, má kvalitní srst, zdravé oči, silné srdce a dobré kosti a klouby A POTVRDÍ VÁM TO VETERINÁŘ. A pokud zrovna nemůžete sehnat krmivo, které běžně kupujete, vemte to, které se složením a kalibrací podobá. Tedy měli byste vědět co všechno vaše krmivo obsahuje, co neobsahuje a kolik čeho zhruba je. Moderní značky krmiv jsou si složením dost podobné. Pokud totiž naráz změníte krmivo, riskujete, že jej pes nebude chtít chvíli žrát a že si bude muset přetvořit střevní mikroflóru. Tedy bude si muset na krmivo biologicky zvyknout. Některým psům střídání krmiv absolutně nečiní potíže, někteří na to reaguji příliš přecitlivěle (např. průjmem, řídkou stolicí). Pokud jste nuceni změnit značku krmiva, dělejte to šetrně. Nejdřív smíchejte původní a nové krmivo v poměru půl na půl, pak postupně ubírejte původního krmiva a přidávejte nového krmiva. I těm psům, kterým střídání krmiva nečiní potíže, střídání krmiva neprospívá. Na co prostě nejsou zvyklí a sežerou to, to se prostě vyloučí nevyužité. Jinými slovy, pes to sežere, ale taky hned vysere aniž by mu to nijak zvlášť něco dalo.
  • Kvalitní krmiva sú kalibrovaná. To znamená, že mají přesné deklarované množství bílkovin, tuků, vitamínů, minerálů a stopových prvků a že je sestaveno tak, aby při daném množství na určitých kilo váhy a způsobu života psovi dodá vyváženou směs živin. Proto není nutné psovi zkrmovat víc než je uvedené dávkování a bohatě stačí odměřené množství. Dávat navíc tohoto krmiva psovi "na přilepšenou" je tedy zbytečné, pokud nezmění svou aktivivu. Je to jako byste si místo jednoho řízku vzali dva a k tomu o něco víc přílohy. Psi žerou dokud se zaprvé mechanicky nezasytí - tedy dokud se jim nezdá, že toho v žaludku mají dost a zadruhé dokud se biologicky nezasytí - dokud nepokryjou svoji denní hodnotu energie a živin. Výrobci to někdy s denní krmnou dávkou na obalech přehánějí, proto si zjistětě, kolik krmiva vašemu psovi ještě prospívá a kolik už by bylo moc nebo málo. Množství krmiva také volíme podle sezóny. V létě obecně psi nepotřebují pokrýt větší tukovou zásobu pro zahřátí jako v létě, proto méně žerou a víc pijou. V zimě naopak. Pes po narkóze, po operaci, znehybněný pes vám nesežere to co za normální kondice. Podobně starý pes. Starší psi většinou vhodně složenou krmnou dávku sami snižují, protože už jí jednoduše tolik nevyužijí.
  • Dávejte si pozor na rozporuplné nebo zavádějící údaje od výrobce. Jestliže vám výrobce (např. Orijen) na obalu tvrdí, že krmivo je vyrobeno pouze z nejlepšího čerstvého masa a přitom udává v krmivu 38% bílkovin, něco tu nehraje. Vzpomeňte si na Hygienu a technologii na tomto blogu. Kuřecí maso například obsahuje zhruba 21% bílkovin. Je jasné, že pokud krmivo obsahuje 38% bílkovin, rozhodně to nebude všechno z čerstvého masa, ale i z moučky. Také si vzpomeňte na Výživu a dietetiku zvířat na to, jak se tráví bílkoviny. Hlavně na tu část, která říká, že odbourávání nadbytečného množství bílkovin je náročný a hlavně pro ledviny toxický proces. Ano, Orijen může být jedno z těch nejlepších krmiv, ovšem ne pro každého psa. Spíš bych ho krmila jen psům, kteří jsou ve výcviku, pracovním psům, závodním psům a psům kteří jsou celoročně venku a hlídají velký pozemek či velkou zahradu. Tedy psům, kteří takový nářez bílkovin jsou schopní nejen upotřebit ale i strávit. Denní dávka bílkovin na 1kg psa je cca 3,5g v závislosti na velikosti, plemeni, stáří a způsobu života. Jestliže máte doma Čínského chocholatého psa, který se celý den válí s páníčkem na gauči a ven jde jen když opravdu musí a nandáte mu Orijen, tak se v lepším případě zesere od hlavy k patě, v tom horším si poškodí ledviny.
  • Kvalitní krmivo v konzervách nesmí obsahovat žádné zbytečné konzervanty. Konzervace je plně zajištěna typem obalu, zpracováním a zvolenou technologií.

Snad vám tyhle informace budou užitečné. Pamatujte, že každý prodejce či chovatel vám doporučí jiné krmivo. Krmivo, které u jednoho chovatele sklízí úspěchy, může být u jiného propadákem. Každý pes je originál, reaguje jinak a má odlišné potřeby. Proto třeba ten, kdo celou dobu krmí jezevčíky Eukanubou se může pustit do křížku s chovatelem, který své francouzské buldočky krmí Royal Caninem a s chovatelem krysaříka, který nezkrmuje nic jiného než Hill´s. Chovatel psa Cane corso nedá dopustit na Calibru, chovatel kolie nedá z ruky Acanu a chovatel pudlíků nekrmí ničím jiným než Pro Planem. Pak příjde stréc s křížencem teriéra a je spokojený s eko řadou (tou nejnižší) krmiva někde z Tesca.. Samozřejmě nesmíme vynechat majitele yorkshirských teriérů a čivav, kteří krmí jedině krmivem, které má na obale krásného jorkšíráčka nebo úplně tu samou čivavu.


PS: ono to vypadá, že majitelé čivav a jorkšírů sú úplní idioti. Ve většině případů je to pravda. Fakt. Denně to vidím a slyším osmdesátkrát za den. Promiňte vy, kteří do této zmanipulované skupiny nepatříte.


Aktualizováno 22. 12: 2015:
Našla jsem krásný článek, který lze považovat za důvěryhodný a podle něhož se dá řídit při výběru krmiva. V  podstatě doplňuje můj článek.A rozhodně stojí za přečtení a za zvážení.
http://www.firstmate.cz/cz/index.php?id=kvalitni-krmivo2&menu=menu6

1 komentář: