Stříhám psa - postup

Jak se upravuje pes?
Jelikož mám doma Čínského chocholatého psa - Labutěnku, ukážu postup na něm. Aisha je zvyklá na koupání, stříhání i fénování a proto sebou šije jen minimálně. Je to tak trochu flegmatik. A jak to udělat s živějším psem? Jeden malý tip mám: ten den, co ho budete upravovat, mu dejte jen polovinu jeho krmné dávky. Snad každý pes slyší na slovo kokynko, žrádlo nebo piškotek. Slibte mu za to, že bude hodný, pamlsek. Pes může mít pamlsek klidně celu dobu na očích. Zásadou je s ním pořád komunikovat, aby veděl, že se s ním něco děje a aby byl klidnější. Aishu jsem stříhala na sucho, ale je dobré před stříháním psa vykoupat a řádně vysušit.

Při sprchování psa byste se měli držet těchto zásad:
  • Psa sprchujeme bez obojku a náhubku.
  • Voda by měla mít takovou teplotu, že když si namočíte vlastní loket, nepálí vás. Na loktu je tenká kůže a přesně na tomto místě cítíte správnoou nezfalšovanou teplotu.
  • Používáme jen šampony určené pro psy. Co je dobré pro lidi, není většinou dobré pro zvířata.
  • Do uší nesmí natéct voda! Zabráníte tomu vložením vatových tamponů do ucha a obezřetným sprchováním - tampony po sprchování okamžitě vyjměte. Ti zkušenější spodní stranu boltce zakryjí dlaní. Při sprchování hlavy sprchu klopíme kolmo na psa, aby voda nikam nezatíkala.
  • Vyvarujte se vniknutí šamponu do očí, do tlamy a do čumáku.

Sušení srsti:
  • Pes se většinou sám reflexivně otřepe.
  • Ručníkem se ho snažte co nejvíce vysušit.
  • Psa poté osušte fénem. Nejdříve fén pusťte v dobré vzdálenosti od psa a na nejnižší stupeň, aby se nelekl.
  • Držte fén co nejdále od psa. Sušíte tím větší plochu, nepálíte psa a pes se méně bojí. Psi, kteří nejsou zvyklí vyvádějí, ale jak zjistí, že jim to nic neudělá a že je to docela příjemné, uklidní se.
  • Pokud to zvládnete, jednou rukou fénujte a druhou rukou češte psa.
  • Pokud ne, profoukejte psa, vypněte fén a poté ho češte. Až ho pročešete, fén znovu zapněte a fénujte.
  • Vyvarujte se foukání do uší. Pokud sušíte hlavu, pes sám zavře oči, ale uši ne. Uši mu chraňte druhou rukou.
  • Pes musí být před úpravou srsti dokonale suchý.
Pokud jste psa koupali nedávno nebo není třeba ho koupat, musíte ho pořádně před stříháním "učesat".

Rozčesávání srsti:
Správně vykartáčovanému psovi se hřebínek nezadrhává při projití jakékoli vrstvy chlupů. Pro hrubé odstranění klků jemnosrstého psa, jako je moje Aisha, se jako první použije obyčejný jednořadý hustý hřebínek. Pokud se vám hřebínek při pročesávání zadrhne, hřebínek vyjměte a klky pomocí prstů rozdělte na co nejmenší klky, dokud je nejste bezbolestně schopni rozčesat. Pokud se vám to i přesto nedaří, nastřihněte klk a opakujte postup znovu. Při "odklkování" nespěchejte. Jemnosrstí psi mají většinou jemnou a citlivou kůži, tak ať je zbytečně netrápíte. Češte tak dlouho, dokud vám hřebínek sám nebude klouzat. Potom psa pročešte hustým kartáčem. Doporučuju česat dlouhosrstého a jemnosrstého psa jak po tak proti srsti. Tím objevíte skryté cuchance. Naposled po rsti. Čím lépe bude pes rozčesaný, tím lépe se vám srst bude stříhat. Doporučuju to neodflinknout. Nevynechejte ani partie břicha, okolí konečníku a hlavně tlapky.

Stříhání psa (tlapy):
V tomto postupu se zaměřím hlavně na tlapky. Pochybuju o tom, že má každý z vás doma holící strojek na psa a kvalitní psí nůžky. Nicméně psa byste měli stříhat co nejostřejšími rovnými nůžkami přiměřené velikosti.
Tlapy máte perfektně rozčesané. Tlapu zvedněte tak, aby se vám dobře stříhalo a zároveň tak, aby jste psovi nevykloubili nohu. Sklouzněte rukou od holeně k tlapce a zabrzděte. Přebytečné chlupy sestřihněte tak, aby kopírovaly tlapu psa. Poté ho nechte došlápnout a stříhejte přebytečné chlupy u stojícího psa. Teď stříháte na stojícím psovi.
Zásadou je sestřihnout a rozčesat... Sestřihnout a rozčesat... Dokud se vám tlapka nezačne tvarovat. Nespěchejte, nebo bude pes zubatý a každá noha bude jiná. Aisha měla chlupy přerostlé, a tak jsem nestříhala jen na tlapě. Jednořadým hřebínkem jsem si načesávala jednotlivé vrstvy a sestřihovala je. Jako u holičky. Důležité u stříhání je kopírovat psa, aby nakonec nevypadal jako zombie. Stříhejte přiměřeně. I tady platí pravidlo: dvakrát měř, jednou řež. Ustřihnuté chlupy už nemůžete nazpátek přilepit.

Teď máte ostříhaný obrys tlapy. Správně to má vypadat tak, že nejspodnější chlupy nepřesahují polštářky a vrstva nad nimi se sotva dotýká země (když pes stojí, pochopitelně).
Dalším krokem při stříhání tlapek je ostříhání přebytečných chlupů mezi polštářky tlapy. Pro ty méně odvážné teď doporučuju přesedlat na malé nůžky. Nejdříve na hrubo ostříhejte ty, co přečuhují. Pak jednotlivé polštářky roztáhněte tak, aby jste mohli ostříhat ty v meziprstním prostoru. Nepolámejte psovi prsty, prosím. Někteří psi jsou lechtiví, jako ta moje Aisha, ale holt budou muset něco vydržet. Pokud jim nestřihnete do polštářku, nebolí to. Snažte se toho vyvarovat!

Aisha je strašný chlupáč, chlupy mi lítaly všude, tak se nedivte, že fotky nejsou dokonalé. Ono jednou rukou fotit a druhou držet tlapku a ještě na makro není žádná prča.

Teď upravíme drápy. Používáme speciální kleště na drápy. Na bílých drápech je to jednoduché. Když se podíváte proti světlu, uvidíte dráp rozdělený na dvě části - bílá neprůsvitná a růžová průsvitná. Dráp stříháte PO RŮŽOVOU PRŮSVITNOU a raději trochu dál tak, aby jste ji nezasáhli. Správně ostříhaný dráp nekrvácí! U tmavých je to těžší, tam nevidíte živou tkáň. V zásadě platí, že tak, jak jsou dlouhé drápy bílé, jsou dlouhé i ty černé, ale i přesto by jste měli být opatrní. Správně ostříhané drápy se téměř nedotýkají podložky, na které pes stojí. Polštářky by měly sedět na podložce, drápy ne - jen se opírají. Když budou drápy delší, psovi se začnou deformovat prsty.

Na co nezapomenout při úpravě psa?
  • Podívejte se pejskovi do očí. V koutcích oka nesmí být žádné ospalky. Ty čerstvé setřete směrem od oka k nosu suchou vatovou tyčinkou. Ty zaschlé odstraňte prstama.
  • Stále kontrolujte uši - nesmí být mokré! Pokud zjistíte v uchu zánět - pes se drbe, v horším případě u toho kňučí, ucho je uvnitř zarudlé s velkým množstvím ušního mazu - zajděte k veterináři pro vyloučení cizopasníků a následnému vyčištění ucha. Pokud psovi nateče voda do ucha, šetrně a ne moc hluboko ho vytřete SUCHOU vatovou tyčinkou nebo vatovým tamponem. Na požádání vám může pro takovéto účely (když neuhlídáte vodu) veterinář prodat ušní kapky pro psy a kočky - např. Otifree. Vždy dbejte pokynů veterináře a příbalových informací u léků. Lepší je však prevence, než léčba.
  • Při jakékoli úpravě srsrti (ať už je to mytí, sušení, česání nebo stříhání) máte velkou šanci odhalit onemocnění psa (ucpané anální žlázky, zánět zvukovodu, cizopasníky, vyrážky, strupy apod.)
  • Dne 1. 7. 2008 nabyla platnosti a účinnosti novela veterinárního zákona č. 182/2008 Sb. Podle ustanovení §4 odst. 1 písm. f) veterinárního zákona mají majitelé psů, lišek a jezevců chovaných v zajetí povinnost očkovat proti vzteklině nikoliv jednou ročně jak doposud ale podle doporučení výrobce vakcíny. 
PS: Na výstavy se Čínský chocholatý pes - Labutěnka upravuje tak, že se nakartáčuje, vyholí se mu čumák, upraví drápy a přerostlé chlupy na tlapách. Jiné úpravy jsou pro výstavy nepřípustné.
 Z důvodu zachování anonymity je moje příjmení rozmazané.

2 komentáře:

  1. Swagg :DD je to dooooooos dobrý :33

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek! P.S. rozostřete si příjmení na osvědčení i dole, lze ho tam přečíst:)

    OdpovědětVymazat