Ježci pro různé příležitosti

Tak jsem se opět místo učení věnovala úplně jiné činnosti. A protože toto je docela originální "protistresová" hračička, zveřejním zde i podrobný návod na výrobu. Upozorňuji, že výroba papírových ježků je pouze pro ty trpělivé a chce to do ruky dostat správný grif.


Co za vercajk?
1. Minimálně pět papírových kruhů o stejném průměru (kružítko + papír).
2. Nůžky
3. Pravoúhlé pravítko
4. Tužku s úzkú špičkú
5. Průhlednú lepící pásku nebo tuhé lepidlo
6. Jehlu a nit

Jak robit?
1. Nejdřív si narýsuj minimálně pět kruhů z papíru o stejném průměru.
2. Narýsuj osy kruhu tak, aby kruh rozdělovaly na osminy. Kruh na osminy rozdělíš tak, že si vemeš pravoúhlé pravítko a narýsuješ na něj dvě na sebe kolmé přímky. Pak, jako za starých rýsovacích časů ve škole, si kružítkem narýsuj střed mezi dvěmi čarami a narýsuj přímku, která prochází tím středem a středem kruhu. K této přímce uděláš kolmici.
3. Nastřihni narýsované čáry tak, aby se nedotýkaly středu. Tam si necháš tak půl cm místo.

4. Připrav si někde kus odmotané lepící pásky tak, ať z něj možeš v průběhu odstřihovat.
5. Pomocí tužky vytvoř na cípech kornoutky s otevřeným koncem do středu kruhu.
6. Vyrob hvězdy ze všech kruhů, co máš. Efektivní ježek sa dělá minimálně z pěti. Já jsem ho robila ze sedmi hvězd.
 
7. Nakonec protáhni nit středem hvězd (skládej je plochú stranú dolů) a znovu sa vrať.
8. Stáhni ježka tak, aby se ti udělala kulička, ale neprotrhla se. A možeš ho pověsit.


Ozkúšaný grif:
Nalep si cca 1x05 cm velký kúsek pásky na ukazovák. Čapni tužku do jedné ruky pomocí prostředníčku, prsteníčku a malíčku a opři ji o palec. Přilož ji na jeden cíp nastřihnutého dílu kruhu a omotej ho kolem špičky tužky do kornútku tak, aby měl otevřený konec ke středu. Motej papírek kolem tužky, jde to líp jak motat tužku do papírku. Zvedni prostředníček a přitlač okraj k tužce. Aby s ti kornútek nerozmotal. Tam, kde skončí okraj, jej přidrž prostředníčkem a přilep ho tím kúskem izolepy co máš na ukazováku. Tužku možeš vyndat a pokračovat tak u všech cípků, dokud nevyrobíš hvězdu.

Tip:
V přípravě stojí "průhledná lepící páska nebo lepidlo". Lepidlo však nedoporučuju, páč je na hovno. Ulepíš si prsty, naděláš jimi fleky a všechno sa ti lepí všude. Nehledě na to, že to prdlajz drží. S izolepú je větší drbačka, nicméně bodlinky sú čisté.
Ježky možeš dělat jak z bílého papíru (dekorace na zimu), tak z barevného (dekorace na oslavu). Pěkně to vypadá i ze zlatého nebo stříbrného papíru.
Nebo taky z hnědého papíru s tím, že k ježkovi zespod přilepíš dvě nožičky, zvrchu dvě očka a ze předku velký kornútek na čumák. Pokud chceš, aby měl ježek mezi tmavými bodlinami i světlé, stačí udělat jednu nebo dvě hvězdy ze světlejšího papíru a prokládat jimi ty tmavé. Nebo zvolit dvojbarevný papír.

Pokud máš fúkací fixy, tak možeš ježka pofúkat barvičkami.
Kornútky dělej po celé špičce tužky, nebudeš mit na špičce kornútku fuk. Když tam ale uděláš fuk, možeš do nich vlepit střapečky, ale to je další piplačka navíc.

Poznámka: Jelikož su chudý student, vzala jsem papíry, co byly v dohledu, takže ježek je různobarevný.

2 komentáře:

  1. Ahoj,zdravím chudého studenta,:-)
    kdyby se to udělalo z něčeho lesklého, dalo by se to požít i jako ozdoba na stromeček.

    OdpovědětVymazat
  2. Inspirativní a zábavný článek :-)

    OdpovědětVymazat