První den nutričního poradce

Asi nemá cenu se sáhodlouze probírat vysvětlováním pojmu wellness. Můj amatérský laický překlad říká, že tento pojem je složený ze dvou slov, podle kterých se všechno točí "dobře a cítit se". Dobře se cítit nejen po fyzické, ale také po psychické stránce.
Já se pokusím informovat čtenáře o wellness centrech z pozice nutričního terapeuta. Budu se vyvarovat popisu, jak jsem se dostala na přijímací pohovor a na svůj první zaučovací trénink. Zaměřím se však na první návštěvu klienta v tomto zařízení a vše, co mně za ten den naučili. Já jakožto jistý vzdělanec v oboru jsem se nedověděla skoro nic nového. Poradci využívají know-how kvalitních středních škol a dalších kvalitních informací z internetu. Avšak musím přiznat, že se mi obzvláště líbilo jednání těchto lidí nejen ke kolegům navzájem, ale i ke klientům. Většinou jsou to sebevědomí a (aspoň na pohled) milí mladí lidé.


První, co klienta ve wellness centru potká, je milý usměvavý pozdrav jeho poradce, podání ruky, svléknutí kabátu a usazení ke stolu s čajem. Poté obvykle následuje standartní zažitá otázka: "Jak se máte?" nebo "Jak se dnes cítíte?". Chvíli si na toto téma, pokud bude klient sdílný, popovídáte, pak přejdete k základním otázkám.

1. Myslíte si, že jíte zdravě?
2. Myslíte si, že zdravým životním stylem lze dosáhnout zdraví?
3. Jste spokojená/ý se svou postavou?
4. Jestli ne, jakou váhu byste si u sebe představovali, abyste se cítili příjemně?
5. Jste ochotni pro to něco udělat? Nebo - Proč i po zodpovězení těchto otázek s tím něco neděláte?

Dále Vám pak poradce předloží malý dotazníček, ve kterém budete odpovídat kromě věku, váhy a výšky také jak, kdy, co kolik toho jíte či pijete, jaké máte stravovací návyky obecně, jestli máte nějaké nutriční problémy, jak často vás trápí (zavzpomínáte i 10 let zpátky), jestli používáte nějaké léky (dlouhodobě) nebo preparáty (dlouhodobě i současně).

Pití 
Většinou se zastavíte na otázce "A kolik litrů denně vypijete?".  Optimální množství tekutin, které má člověk za den vypít, si jednoduše můžete vypočítat. Na každých 10kg Vaší váhy musíte vypít 4dcl vody. Pokud míváte často chutě na slané, chybí Vám bílkoviny a(nebo) voda. Dalším zádrhelem většiny lidí je "co" konkrétně pijí. Klienti poradcům vyjmenují všechno možné, co pijí - minerálky, čaje, alkohol, šťávu, kafe, džusy... Ten si vyslechne mnohdy dlouhý seznam a pak se Vás zeptá: "A čím se sprchujete?". Načež mu odpovíte, že normální vodou z vodovodu. A to je přesně nejideálnější a nejpřirozenější tekutina, kterou můžete vypít. Obyčejná voda z vodovodu. V České republice je obecně velmi kvalitní voda.
Pokud často pijete minerálky, může se stát, že máte v žaludku velký těžký balón a minerály, které jsou v ní obsažené, se prostě předávkujete.
Pokud často pijete zelený čaj nebo kávu, může se stát, že se nevědomky neustále odvodňujete. U čaje pozor, nenechte ho dlouho luhovat a vychladlý už ho neohřívejte, ba dokonce dlouho odstátý čaj také není zdravý. Nejlepší je pít čaj neslazený, případně oslazený medem.
Voda v tělé zdravé dospělé ženy by měla zaujímat podíl 53-60%, u mužů 55-65%.  Jistě znáte ten trik s napnutím řasy na hřbetu ruky a následným povolením. Když se vám kožní řasa vrací do původní polohy pomalu nebo vůbec, jste dehydratovaní. Dehydratace se nejčastěji projevuje bolestmi hlavy, motáním hlavy, špatným vstřebáváním živin, lámavostí vlasů (budete se divit, ale vlasy mohou být až z 20% nacucnuty vodou), atd. atd. Pamatujte, že pokud už máte žízeň, je všechno špatně, je to pozdě. Ne nadarmo se říká, že "hlad je převlečená žízeň". Hlad vnímáte častěji a intenzivněji než žízeň. Ve škole nás učili, že hypotalamus (část mezimozku) je taková recepce v mozku. Zaznamenává a třídí informace z jednotlivých vnitřních orgánů a na základě nich podává echo dál. Určuje kdy má člověk třeba žízeň, kdy je mu horko, jaké by měl mít zrovna emoce, ale co je důležité zhruba každé čtyři hodiny dává tělu pocit, že má hlad, kdežto pocit "žízeň" posílá méně často.

Vápník
Pokud často pijete coca-colu, zamořujete své tělo obrovským množstvím fosforečnanů, které vyplavují z kostí vápník a narušují křehký poměr vápníku a fosforu. U malých dětí, které se nezdravě stravují, jí mnoho a málo sportují, je to fatalní chyba. Čím více si přirozenou cestou posbíráte vápníku ve vývinu, tím máte větší zásobárnu vápníku v kostech na stáří.  Málo lidí však ví, že nejen vápník je důležitý pro kosti. Bez dobrého  poměru vápníku s fosforem (kterého však mají dnešní lidé velké přebytky, neboť fosfor se do těla dostává nejen z jídla, ale také např. z kuchyňských nádob), bez hořčíku, vitaminu D aj., ani vápník není všemocný.
Zdravý člověk by měl mít určitou váhu kostí. Mrkněte na orientační tabulku:
Vápník se však neukládá jen do kostí, zubů (zuby obsahují velmi malé množství vody, ale také v nich probíhá metabolismus) a nehtů, ale také do svalů. Nejlepší vstřebávání vápníku se děje při aktivitě svalů a v hlubokém spánku. Svaly se během konání práce velmi rychle opotřebují (o proti srdci a orgánům tvořených hladkou svalovinou). Zároveň také tvoří odpadní látky (např. kyselinu mléčnou). Tím jak se opotřebovávají, vznikají v nich "díry". Ty "díry" mají tendenci se zaplňovat živinou, která je momentálně k dispozici. Pokud nejsou k dispozici bílkoviny (z nich svaly rostou), vezmou si je např. z cukrů (a svaly nerostou). Vitrvalostní sportovci (např. maratonci) mají po závodě tak opotřebované svaly, že trvá i 4 dny, než se zotaví. Po tuto dobu rekonvalescence musí jíst potravu bohatou na bílkoviny. Stručně laicky řečeno.
Ještě jedna taková zajimavá informace, na kterou jsem si vzpomněla... Když máte chuť na slané, většinou Vám chybí nějaký ten minerál a voda.


Bílkoviny
Bílkoviny jsou hlavním stavebním kamenem pro život. Bílkovinami potřebujete živit jmenovitě každou buňku v těle, takže nejde jen o svaly. Nejen obal buňky je tvořený bílkovinami. Když už jsem načla ty svaly. Svaly by měly optimálně tvořit 2/3 váhy u žen a 3/4 u mužů. Víte, že na jedné ruce či noze můžete mít odlišnou váhu svalů než na druhé? Pokud je množství aktivní tělesné hmoty na končetině (ruce či noze) vychýlen o dva kilogramy od množství aktivní tělesné hmoty na trupu, je to známkou špatně fungujícího lymfatického systému. V lymfě (míze) je depozitum škodlivých a nepotřebných látek, které se shromažďují v uzlinách a teprve pak se filtrují. Pokud je tento koloběh nebo fungování jednotlivých mízních uzlin narušen, je to špatně. To jsou ty věčně studené ruce a nohy.
Aktivní tělesná hmota je tkáň, která metabolisuje převážně bílkoviny a koná práci. Mezi ATH patří nejen svaly a šlachy, ale i samotné orgány a kůže.
Pokud vydělíte hodnotu celkové aktivní hmoty v těle periodickou hodnotou 0,666 u žen a nebo 0,755 u mužů, získáte tak tzv. váhový strop. Je to maximální váha, která ještě pro vaše tělo není škodlivá. Nezatěžuje tolik klouby, páteř, kardiovaskulární systém apod.


Sacharidy a tuky
Drtivá většina studentů ať už středních nebo vysokých škol mají nedostatek bílkovin a jsou v metabolickém stresu. Nemají čas či peníze na to, aby si zajistili optimální jídelníček. Většina z nich (a nejen studentů) žije v tzv. metabolickém stresu. Náš glykemický index tvoří křivka, která se pohybuje v určitém optimálním rozmezí. Ideální glykemický index by měl být 3-5mmol (obecně). Tím, že mnoho lidí nesnídá, jí nepravidelně a jen třeba třikrát deně, jim ty křivky skáčou jak na horské dráze a neustále vyskakují z toho svého optima oběma směry. Znáte to. Ráno se prostě nestíháte nasnídat (říká se, že by měl člověk jíst do hodiny po probuzení), nacpete se až na oběd. Načež slinivka vystřelí jako torpédo a maká na plné obrátky při tvorbě inzulínu, glykemický index vyleze nad optimum. Jenže než vy spotřebujete ten vytvořený inzulín, máte oběd spořádaný. Slinivka si to uvědomí a přestane produkovat inzulín a glykemický index klesá pod optimum. Tohle si přivodíte jednou, dvakrát, třikrát, čtyříkrát denně a máte na stará kolena zaděláno na slušnou cukrovku II. typu. Nejlepší je snídat max. do hodiny od probuzení a to nějaké ovoce. Sacharidy, které jsou v něm obsažené, rozpohybují metabolismus na tu správnou vlnu a vy pak přes den lépe a efektivněji trávíte. Zelenina se pak doporučuje na večer. Pro některé lidi je stravitelnější vařená nebo blanšírovaná zelenina než zelenina syrová. Při metabolickém stresu se energie nebere z tuků, protože ty jsou zásobní pro případ, že zase nebudete jíst, ale rovnou ze svalů. A protože má tuk 3x větší objem, tak můžete hubnout na váze, ale přibírat v pase a na dalších rizikových místech. Jistě už jste někdy slyšeli o viscerálním tuku. Je to tuk, který obaluje orgány. Hodně lidí s ním má velký problém, protože tento tuk je ve velkém množství zažraný do orgánů (např. játra, srdce, ...) a dělá tam neplechu. Omezuje činnost těchto orgánů. Viscerální tuk je udáván jednotkou. Na každých deset let máte nárok na jednu jednotku viscerálního tuku. Počítá se od dvaceti. To znamená, že třicetiletý člověk má nárok na 2 jednotky. Pokud jich má víc, je to špatně.
Existuje určité procento tohoto tuku, přesně si teď nevzpomenu, které nikdy nemůžete zhubnout, tedy spálit, ani kdybyste žili celý rok v koncentračním táboře. Je to tzv. funkční tuk, který chrání orgány jako je např. mozek a srdce. Tento tuk chrání před třením, před třesem, před údery... Na srdíčku tento tuk tvoří takovou kapsu, kde se to srdce schová, tento tuk srdíčko zaoblí a zahladí. Viscerální tuk je hlavním faktorem, který ovlivňuje metabolický věk. Je to věk, ve kterém se cítí vaše vnitřní orgány. Je to tedy stav, který říká, jak moc jsou opotřebované a zatěžované. Ideální metabolický věk je o 10-15 let nižší než je ten skutečný. Tedy dvacetiletý člověk by měl mít metabolický věk maximálně 10. Je docela smutné žít s představou, že mi je 25, ale mé orgány se cítí třeba na 30, když zdraví lidé mají 15 let "staré" orgány. Viscerální tuk je prevít. Začnete ho spalovat až po cca 2,5 hod aerobního cvičení. A to opravdu jen začnete. Abyste zhodili víc, musíte ještě vydržet cvičit.

Metabolismus a energie
Také spolu pořešíte tzv. bazální metabolismus. Je to v podstatě výživová hodnota v kcal nebo kJ, kterou vyžaduje Vaše tělo pro to, aby vůbec žilo. I když celý den nehnete ani brvou, vždy spotřebujete tolik energie, co vyžaduje Váš bazální metabolismus. Při běžných denních aktivitách spotřebováváte 10% energie na trávení a 20% pro chod těla (srdce, plíce, svalový tonus, apod.). Zbytek jde do práce svalů. Pokud sportujete, k těm provozním 20% se přidávají nějaká procenta navíc. Sportováním se myslí pravidelná sportovní aktivita, které věnujete minimálně 10 hodin týdně a to minimálně po jeden rok. Pokud máte nízký rozdíl mezi váhou tuků v končetinách a trupu máte tzv. zpomalený metabolitický systém. Špatně trávíte živiny. Na tento stav  prý  poradci doporučují celulózu.

Až s poradcem proberete kompletně svůj životní styl a stravovací návyky, pravděpodobně Vás vyzve k nějaké sebemotivaci. Vymyslíte si prostě dva důvody, proč se sebou chcete něco dělat. Pokud se Vás ještě nezeptal na to, jak si představujete svoji ideální váhu, tedy váhu, při které se budete cítit dobře, udělát to teď. Vy si zvolíte motivaci a množství kilogramů, kolik chcete shodit. Potom Vás požádá o to, abyste si celý týden poctivě zapisovali co jíte a pijete. Něbude Vám nic zakazovat, ale doporučí Vám potraviny, které Vám pomůžou zlepšit svoji zdravotní kondici a také zhubnout. Také Vám řekne, na které potraviny se zaměřit, které co nejvíce omezit. Vy zkusíte, jak to bude fungovat. Pak chodíte týden co týden s tím samým zápiskem. Druhý týden si však výživový poradce prohlídne Váš jídelníček a zvolí postup šitý na míru, kterým se budete v dalším (minimálně) půl roce řídit. Je to běh na dlouhou trať, ale oni Vás naučí té správné cestě tak, že si na ni potom zvyknete. Spolupráce klientů a těchto poradců je dlouhodobá a poradce mnohdy ví o Vás více než Vaši příbuzní. Často si klienti chodí s poradcem jen popovídat. Oni mají na Vás vždycky čas a vždycky se Vám věnují. Nikoho nezdržujete. Však oni to mají zaplacené jiným způsobem. Konzultace v drtivé většině neplatíte, ale zaplatíte jim to bohatě na výrobcích a přípravcích, které Vám v rámci léčebného programu doporučí.
Musím však ještě říct, že tyto výrobky jsou velmi kvalitní a opravdu zabírají, protože každý z poradců dostává určité firemní balíčky s těmito léky a každý zkouší, co mu pomáhá. V kombinaci se zdravými návyky a podpůrnou léčbou to opravdu funguje. Záleží jen na klientovi, jak moc se bude šidit.

Tanita
Je to speciální váha, na kterou si stoupnete na boso a do rukou si vemete takové dva klínky na provázku. Stojíte rovně s rukama nataženýma u těla. Protože váha vysílá do těla impulzy, které se odráží v závislosti na odporu jednotlivých tkání, musíte stát na boso a na rukách nesmíte mít prstýnky. Před Vaším vlastním vážením poradce váhu nastavil tak, že do ní zadal vaši výšku, datum narození a pohlaví případně i to, zda-li jste aktivní sportovec. Váha chvíli počítá a nakonec z ní vylezou hodnoty jak pro vlastní váhu těla, tak i pro procentuální zastoupení tuků v těle, hodnoty bazálního metabolismu v kcal a kJ, metabolický věk, procentuální zastoupení vody v těle, jednotky viscerálního tuku, celkovou mineralizaci (zavápnění, tedy hlavně váhu kostní tkáně, zahrnuje i zuby a nehty) v kg a váhu aktivní tělesné hmoty (převážně svaly a šlachy) v kg. Váha dokonce umí ukázat jednotlivé procentuální zastoupení svaloviny v trupu a všech končetinách jednotlivě. Spočítá Vám váhový strop, jednotlivé zastoupení svalové hmoty v kilech na končetinách a trupu. Také vám ukáže číslo na stupnici od 1 do 9, které souhrnně zkalkuluje Vaši celkovou tělesnou kondici. Číslo 5 je normální tělensá kondice. Toto číslo je závislé na všech předešlých hodnotách. A tak i namakaný chlapík může mít číslo 2 (obezita), protože má třeba vysokou hodnotu viscerálního tuku. Naopak i chudinká slečinka tenká jako opuchlá nit může mít více jednotek viscerálního tuku. Nebo naopak dáma plnějších tvarů může být v podvýživě, protože je ochuzena o svalovinu. Společně si porovnáte své výsledky s tabulkami a vyhodnotíte.


Drtivá většina těchto wellness poradenství funguje na bázi doporučení. Spokojený klient doporučí wellness studio svým známým, o kterých ví, že se o to budou zajímat a půjdou do toho. Ti pak doporučí další a další. Každý takový doporučený klient má první sezení a vyšetření na tanitě zdarma. Klienty si také vyhledávají v tzv. anketách.

To se prosím řešilo celý první den mého zaškolování. Nic moc nového jsem se nedověděla, ale něco přecejen. A také jsem si stoupla na tanitu a zhrozila se, co se mnou udělal studentský život na VFU. A to mám prosim kondiční číslo pět a normální podíl tuku, svalů a vody. Na to, že jsem v minulosti byla vytížený a aktivní sportovec to šlo hodně do kopru. A to, že můj metabolický věk je starší než můj skutečný věk (i když jen o rok), je hrozný pocit. O tom, že za boha nejsu schopná doplnit energii pro svůj bazální metabolismus, ani nemluvím. :-)


Jak se Vám článek líbil? Pochopili jste vše, co je zde uvedeno? Máte nějaké otázky? Dotazy? Připomínky? 

6 komentářů:

  1. Já na tohle nevěřím, věřím v to, že nikdo jiný než já nezná moje potřeby a můj organismus.Přístroje jsou nepřesné a to co se z měření vyvozuje nepasuje na každého. :-(

    Ale taky jsem si tím a různými dalšími experimenty prošla, než jsem na to přišla. °-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jannah, tohle není práce pro mě.. Je fakt, že zrovna lidé z jisté nejmenované firmy, kde jsem tak nějak spadla, jsou informovaní a snaží se pomoct, jsou velice příjemní a svým klientům se opravdu věnují, neustále se vzdělávají, chodi minimálně jednou měsíčně na školení, zaštiťují je profesoři, docenti, lékaři, prostě hlavy, většina z nich má vysokou školu v oboru... A bohužel musím říct, že oni mají výsledky. Já jsem ty spokojené klienty viděla na vlastní oči, není to žádný výmysl. Ty výsledky jsou doložitelné a oni opravdu pracují s dlouhodobými klienty do té doby, než se ti klienti cítí tak dobře, že už je de facto ani nepotřebují.
    Ale i když bych mohla školit některé supervisory, i když ty informace mám, i když umím jednat s lidmi, stejně bych takovou práci nechtěla. Je hrozně ošemetná a nemám v ní důvěru.
    Zůstanu u svých zvířátek, pokud to bude možné. Ale rozšířila jsem si obrozy, nabyla zkušenosti a o to tu jde...

    OdpovědětVymazat
  3. Každá zkušenost se hodí, každé poznání je důležité v tom s tebou souhlasím. :-)

    A díky za fajn komentáře na mém blogu.

    OdpovědětVymazat
  4. Kitt, já vím že to co jsem napsala bylo hrubé, ale též jsem to ze sebe potřebovala dostat...a ještě to nebyl email....

    OdpovědětVymazat
  5. Abych šel s pravdou ven, v dnešním světě tihleti všemožní poradci ve mě nevzbuzují moc důvěry, za což můžou nejspíš špatné zkušenosti. Tím nechci říct že wellness je k ničemu a ti poradci nestojí za nic, to rozhodně ne! Určitě výsledky mají, o tom žádná, ale připadají mi, jako obchodníci s deštěm. Jako nám říkali na masérských kurzech, je třeba aby člověk byl v první řadě dobrý psycholog. Základem je klienta dobře motivovat. Potom, když vidí po pár týdnech výsledky, máte jeho důvěru. A i ty pekelně předražené doplňky výživy si rád koupí a ještě vás doporučí. Nápadně to připomíná "letadlo".

    OdpovědětVymazat
  6. Přesně, jak říkáš, Lafi. A proto jsem tu práci odřekla.

    OdpovědětVymazat