"Bojová plemena"

...aneb kdy už si ti idioti uvědomí, že melou hovadinu?

Je to všude. Nejvíce se o to zasloužil hysterický bulvár, jehož pachtění se za výdělkem nezná meze. Stačí jen aby nějaký trubec, který neumí vychovat sebe, své vlastní děti (většinou), neumí vychovat ani psa. Pejsek zajedná pudově, pohraje si s děckem, přičemž stejně hysteričtí rodičové by dali ruku do ohně za to, že ten pes nebohé dítko napadl. Ano, jsou případy, kdy evidentně agresivní zvířata napadla lidi. Samozřejmě, že všudypřítomný slintající bulvár nespí a byl u toho.


Kdy si konečně lidé uvědomí, že zvířata nejsú lidi, ale sú to překvapivě zvířata? Kdy si konečně lidé uvědomí, že chov zvířat vyžaduje určité podmínky? A to nemám na mysli jen zajištění základních potřeb jako je žrádlo, pití, venčení (v případě psů a koček), očkování a případně jiné veterinární úkony.

K tomu, aby si mohl občan dovolit chovat zvíře, musí mít nejen potřebné vybavení a věnovat tomu čas, ale potřebuje NUTNĚ také i vědomosti a znalosti o zvířeti a jeho chovu. Toto bych vsadila do zákona jako povinnou položku pro povolený chov domácích zvířat. Pokud by toto bylo obsaženo v zákoně a ošetřeno zkouškami a testy pro projevení materiální a duševní zralosti občana pro chov zvířete, nikdy by se nestalo to, že by zvíře ublížilo z jakýchkoli důvodů jinému zvířeti nebo člověku. 
V dnešní době si pořizují zvířata lidé, kteří absolutně nemají ani páru o tom, co s nimi dělat, jak je živit ale hlavně jak je vychovávat a cvičit pro lidské prostředí.

Mám pro vás tři zásadní informace, milí čtenáři ať už znalí či neznalí:

1) V současnosti NEEXISTUJE BOJOVÉ PLEMENO psa. 
Bojová plemena psů si vycucali novináři z prstu, aby dodali svým článkům a reportážím na zajímavosti, agresivitě či jen aby zaujali. Žádná oficiální kynologická instituce nezná pojem "bojová plemena".
Víte, co je bojové plemeno? Dokážete vyjmenovat všechna bojová plemena? NEVÍTE A NEDOKÁŽETE. Proč? Vysvětlím vám nesprávný pojem "bojové plemeno":

Tzv. bojové plemeno psa je rasa, která je nejčastěji bulvárním tiskem, novináři a laiky (včetně politiků) označována za rasu s nejčetnějšími agresivnímu útoky na zvířata či lidi (nedejbože na malé děti). Avšak toto tvrzení je neúplné a povrchní. 
Skutečné bojové plemeno je konkrétní pes, kterého lidé neumí zvládat po fyzické či po psychické stránce výcviku. Takový pes není navyklý na umělý život v lidském prostředí, nemá naučené sociální vědomí, je zanedbávaný a "polodivoký". Tedy, za útoky těchto psů zodpovídají jejich majitelé, protože jsou to jejich majitelé a nedokázali zajistit chovu tohoto psa řádné podmínky a tím  pádem jeho chov zanedbali. Proto za útoky na zvířata či lidi nemůže pes, tudíž by neměl být trestán rozsudkem smrti a omezováním osobní svobody, ale jeho majitel. 
Žádný oficiální seznam tzv. bojových plemen neexistuje, proto nedokážete vyjmenovat všechna tzv. bojová plemena.

"Bojová plemena" kdysi opravdu existovala. Byli to psi cvičení a speciálně šlechtěni pro boj s jinými psy či gladiátory na život a na smrt. Je to pojem od 3. stol. př. nl. až prakticky do konce (rok 404. n. l.), co se antických gladiátorských zápasů týče. Avšak novodobě tento pojem používají nevzdělaní barbaři pro psy, kteří někdy napadli (z různých důvodů) člověka.

2) Za svůj majetek zodpovídá jeho majitel
Faktem je, že mezi tzv. bojová plemena mohou patřit (za podmínek uvedených výše) také jezevčíci, špicové, čínští chocholatí psíci, dobrmani, buldoci, kolie, greyhoundi, pitbullové, labradorové, yorkšírové apod.  Mezi tzv. bojová plemena může patřit jakékoli plemeno a druh zvířete, u kterého byla zanedbána základní péče a výchova BEZ OHLEDU NA RASU. Protože každé zvíře je anatomicky uzpůsobeno tak, že může zranit sebe, jiné zvíře i člověka. Je logické, že zvíře, které je větší, těžší nebo obojí, je pro člověka nebezpečné, a proto neinformovaní lidé tvrdí, že mezi bojová plemena patří např. již zmíněný pitbull, různé druhy buldogů, pitbullteriérů, afghánské dogy, mastivové apod. Ano, je pravda, že všechna tato plemena mohou vážit více než dítě a tudíž mohou být z tohoto důvodu pro děti nebezpečná. Ovšem, takových zvířat je více, třeba někteří rodičové, že.

Vzhledem k tomu, že zvíře je z právnického hlediska považováno za majetek, tedy za věc (a je také tak i posuzováno, bohužel), měl by za škodu způsobenou touto "věcí" odpovídat sám majitel této "věci" a měl by být také potrestán v případě vzniklé škody prostředinctvím této "věci". Jak už lze logicky odvodit, "věc" nemůže být trestána. To znamená, že i nařízení určitých orgánů k utracení psa (jakožto "věci") je z logického a dejme tomu i z právnického hlediska špatným a nesmyslným rozhodnutím.


3) 80% onemocnění a úrazů způsobují svým zvířatům jejich majitelé. A to zejména špatnou výživou, nedostatkem pohybu a špatným výcvikem. Proto, až příště vypláznete několik set či tisíc veterinářovi do kasičky, vzpomeňte si na má slova a ťukejte si do hlavy.


A ještě malá prosba na závěr. Prosímvás, příště až někde uvidíte pojem "bojová plemena", vemte na vědomí, že autor článku, reportáže či jiného sdělovacího prostředku je neinformovaný a tudíž nemusí nutně podávat správné či odborné informace.

Např. zde:

7 komentářů:

  1. Souhlasím s tebou, že problém je většinou v majitelích psa, ale zároveň bych byla ráda, kdyby majitelé všech velkých plemen museli osvědčit, to že své zvíře ovládají, prostě by museli mít zkoušky ze cvičáku. Znám tuto situaci sama ze svého okolí, kdy sousedka absolutně nezvládala svého rotvajlera a odmítala si to přiznat, přesto, že její zvíře pokousalo kde koho. Skončilo to tím, že pokousal listonošku tak, že měla doživotní následky a pes musel pryč. A hádej co si za půl roku pořídili za rasu? Zase má rotvajlera, člověk, kterému bych nesvěřila ani krysaříka...:-(

    OdpovědětVymazat
  2. Proto jsem zastáncem toho, že zvíře za nic nemůže, že za všechno může jeho majitel. A budu podporovat opatření, že každý chovatel psa by měl prokazovat fyzickou a psychickou schopnost a vědomosti psa daného typu chovat. Bude to bezpodmínečně náročné na administrativu, ale 100% ubudou případy pokousání psem, týrání a nezákonného zacházení se psy.

    OdpovědětVymazat
  3. Já vím a na focení myslím, však se z toho celý třesu, v neděli navečer ti pošlu nějaké rozverné psaní a foto, ju?

    My máme gaoučové plemeno- a také je to konkrétní pes... váží 36 kilo a když se nechává hladit, slastně u toho pochrochtává.

    OdpovědětVymazat
  4. A jak pochrochtává, když ho hladit přestanete? :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Já to říkám pořád - za všechno může výchova. Mám boxera, který, mám takové podezření, by ani mě nebránil, kdyby mě někdo napadnul (takový je to hodný trouba) :D Ale nejvíc mě fascinuje, když míjím nějakého malého skřeta (krysaříka, čivavu nebo nějakého smetáka) a ten se vzpíná na vodítku a štěká na mě a jeho majitel se na mě dívá, jako kdyby ho můj pes chtěl sežrat...
    Mimochodem, bojové plemeno je ještě dobré, už jsem měla tu "čest" slyšet pojem "bojovné plemeno" :D

    OdpovědětVymazat
  6. Při čtení Tvých řádků jsem jen souhlasně přikyvoval :-) Někteří majitelé svých "miláčků" by sami potřebovali nejdřív vychovat, stačí si vyjít o víkendu do parku.

    OdpovědětVymazat
  7. Těmto, odborným(odporným) termínům se musím smát :-D Mým životem prošlo několik psů - maminčini Němečtí ovčáci se zkouškami, moje první velššpringršpanělka - lidumil, kříženec teriéra s jezevčíkem - pan pes, děsnej zabiják všeho a všech, amstaf z útulku - se stouckým klidem přezírající lidské mláďata a psy do velikosti kokršpaněla, a v současné době kříženka lecčeho s lecčím( pravděpodobně pitbul a dál těžko říct - má 25 kilo)- samozvaná chůva mého 17-ti měsíčního syna. Souhlasím se slečnou pisatelkou - vždy je to o lidech a o výchově. Bohužel stále ještě se najdou lidé, kteří tvrdí, že pitbula(amstafa, stafa, bulíka...) je třeba od mala mlátit jak nezralé žito,aby byl v dospělosti neagresivním vyrovnaným jedincem. S tímto názorem se bohužel setkávám při práci v petshopu až příliš často :-/ takže - za vším hledej člověka. BTW - statisticky nejvíce pokousání je z čistohrevných plemen od jezevčíka, NO, kokršpaněla apod...

    OdpovědětVymazat