Celkové komplikace při hojení fraktur

Kratičký článek o komplikacích při hojení fraktur, dnes se s nimi totiž už úplně rozloučíme a příště vyrazíme zas o kousek dál.

Infekce
Je to nejčastější komplikace v hojení otevřených zlomenin, po operaci zlomeniny. Léčí se antibiotiky s afinitou ke kostem po dobu 3-4 týdnů


Callus luxurians
Nadměrný svalek vzniká vždy z periostálního svalku nadměrným drážděním periostu, většinou v důsledku špatného zafixování zlomeniny nebo v případě léčby roztříštěných zlomenin. Nejnáchylnější ke vzniku nadměrného svalku jsou malá zvířata. Nadměrný svalek bývá silně bolestivý sám o sobě nebo tím, že tlačí na okolní svaly, cévy či nervy.

Nedostatečný svalek
Nedostatečný svalek hrozí špatně živeným jedincům, starým jedincům nebo pokud je v těle velké množství zlomenin a standardní množství živin na hojení všech těchto zlomenin nestačí.

Callus fibrosus
Měkký, vazivový, nebo také fibrózní svalek se nepřeměňuje ve svalek kostěný, lomové plochy jsou od sebe oddáleny a vzniká pseudoarthros (pakloub) s patologickou pohyblivostí.

Zhojení v dislokaci
Příčinou je většinou špatná repozice nebo špatná či žádná fixace. Takto zhojená fraktura může deformovat krajinu a zamezit plnému obnovení funkce, zvíře může trvale kulhat.

Refraktura
Refraktura je laicky řečeno zlomení v samém místě, kde byla původní zlomenina. Příčinou může být předčasné odstranění fixace nebo implantátů bez postupné rehabilitace.

Kloubní ankylóza
Česky řečeno kloubní nehybnost, vzniká v případě intrartikulárních zlomenin, tedy zlomenin uvnitř kloubů. Intenzivně se dráždí okostice, vytvoří se těžká artróza a kloub ztuhne (úmyslné ztuhnutí kloubu se nazývá artrodéza).

Svalová atrofie
Svalová atrofie nebo-li úbytek svalstva vzniká při dlouhodobé inaktivitě pacienta. Prevencí je správná rehabilitace.

2 komentáře:

  1. Boží blog má i mobilní verzi pro smartphony a tablety.
    Ps: ty jsi teď doktorka?
    Nicolas

    OdpovědětVymazat