Ophionyssus natricis - černí roztoči mezi šupinami

U dvou mláďat hroznýšovců (Eipcrates cenchria maurus) se objevili roztoči (Gamasida). Jsou to "malí černí broučci", kteří se drží plazovi mezi šupinami a doslova mu pijou krev a hada tak oslabují. Hojně se vyskytují na zvířatech hlavně z importu (v přírodě odchytnutých). A protože jsou koupeni od firmy, která byla (a myslím, že stále ještě je) jedním z největších importérů v ČR, tak sa temu ani nedivím.


A protože su enem maturovaná blbá veterinární asistentka, zjistila jsem si, že u hadů se typicky vyskytují Ophionyssus natricis (Mgr. Jana Bulantová, musím si to napsat, porát to zapomínám), domnívám se, že je tomu tak i zde.

U menšího háděte se paraziti vyskytují ve velkém množství na hlavě na dolní čelisti a pár jich bylo pár centimetrů za srdcem. Větší hádě je parazity obsypané víceméně po celém těle, nejvíce z ventrální poloviny těla a na hlavě. Místa kde jsou roztoči přisátí jsou zarudlá. Hadi naštěstí nemají oči vpadlé, bez barevných změn, ale jsou méně aktivní. Menší maurus - 42cm, se svléknul vcelku, větší - 45cm, měl už svlečku (7. 1.) potrhanou na kusy. Oba kusy byly zakoupeny ve stejný den (17. 12. 2012).

7. 1. 2013, léčba a profylaxe:


1. Ošetření háďat antiparazitárním přípravkem Frontline ve spreji. Arpalit sa mi neosvědčil, většinou jsem se spálila. Hadi dostávají anafylaktické šoky a celá léčba Arpalitem měla v mnoha případech fatální následky.  Postříkala jsem hlavně místa s největším výskytem parazitů do mokra. Pak jsem antiparazitikum rozetřela ubrouskem po zbytku těla a nechala zaschnout. Dobrá polovina parazitů odpadla hned během hodiny.
2. Obě háďata jsou izolována v karanténním boxe. Podkladem jsou čisté papírové ubrousky. Nechybí miska s vodou. Maurusové musí být v teple. Voda v misce je během dne několikrát vyměňována.
3. Monitoring háďat několikrát během dne.
4. Veškerý substrát v teráriu byl zkonfiskován proto, aby znovu nedošlo k napadení roztotči. Vybavení terária - větve, kameny, kořen, umělé rostliny, bylo naloženo na 24 hodin v kýblu s vodou, savem a solí. Celá ubikace pak ještě byla vydrhnuta savem, porézní místa (např. plastické pozadí) jsem v rámci záchvatu ještě postříkala zbytkem Frontlinu (Biokill došel).
5. Terárium jsem nechala několik dní větrat. Háďata sem přenesu až budou přeléčena a po karanténě.


Ta fotka má mizernou kvalitu, zítra to nafotím lepším foťákem.

8. 1. 2013, dobře to dopadlo. 

Koncentrace Frontlinu byla OK. Měla jsem strach, že jsem to přepískla, jsou moc malí. Myslím, že se přípravek dost zředil i tím, jak se hadi vykoupali v misce.

Ten menší, co byl méně posetý už je bez parazitů. Překvapilo mě, jak to šlo rychle. Stále je ještě v karanténě, kdybych nějaké přehlédla. Zřejmě jsem to podchytila včas. Dokonce sa svlékl a svlečka byla v celku. Ten větší (45cm), který byl roztoči přímo obsypaný už je má lokalizované jen na spodní čelisti, sem tam mezi šupinami na trupu a malá kolonie je na konci ocásku. Oba mají ještě na břiše zčervenalá místa po přisátí roztočů. Pokračuji v léčbě a karanténě.

3 komentáře:

  1. Ajta krajta :-( Budu držet palce :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Já osobně bych se na vašem postupu dost bál té misky z vodou, první den po aplikaci bych nechal hada bez vody, aby se po koupeli toho sviňstva nenapil, to bude asi ten fatální následek arpalitu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, mam podobnu skusenost s Arpalitom, ked hadata kuru neprezili. Utrel som hadata handrickou nastriekanou arpalitom. Roztoce padali takmer hned. Hadici zacali mat prehnane prudke reakcie na podnety zvukove a svetelne, zacali byt agresivne.
      Dal som ich zaplavat asi do 5 litrov vody aby sa z toho umyli. Stav sa postupne zhorsoval az po uhyn. :(

      Vymazat