Jak nevychovávat děti k odpovědnosti


Dnešní děcka, sú fracci. Ve školce už posílají tu piču učitelku do prdele. Druhák si troufne zmlátit osmáka. Děcka dneska neznají hodnoty a nemají správně nastavené priority. A za všechno vážení nemůže doba. Za všechno mohou rodiče. Dneska rodiče neví, kde mají své děti. Neví v kolik mají chodit domů, protože se nestarají o jejich rozvrh. Když se dítě nedejbože ztratí, nedokážou ani policistům říct, jaké má kamarády u kterých by jej mohli hledat. Raději jim koupí počítač, usadí ho za ním a mají svůj klid. To ale není tématem dnešního článku.


Dneska bych se chtěla zamyslet nad něčím, nad čím by se spíš měla zamyslet daná maminka. Dnes děti nemají pojem o zodpovědnosti a rodičům je to jedno. Krmím zvířata a vyměňuju jim vodu. Jako mnohokrát se mi tam připlete maminka s nějakým dítětem.
Chlapečkovi neujde, že jeden králík je tam za stopadesát korun. Jo, byl to kříženec zakrslíka s obyčejným jatečním králíkem. Hanba nás fackovala ho prodat za plnou cenu a třeba nějakému hadaři by přišel za ty prachy vhod. Nebo s ejen prostě někomu bude líbit i když je větší než zakrslí králíci.

Chlapečkovi se velice líbil a začal kalkulovat, jak by je vyměnil za ty čytři morčátka co má doma. Že ty už nechce a že chce toho králíčka.
Přišlo mi to docela líto a tak jsem se do toho trošku vložila.
"Ty bys je chtěl vyměnit za králíčka? A co když jim po tobě bude smutno? Co když tě pak budou hledat?"
Chlapeček stojí a kouká jako bych mluvila finsky.
"A co tobě? Nebude ti jich líto, že musí pryč, kde to nikde neznají?"
Možná mluvím welšsky.
"A jak by se ti líbilo, kdyby tě tady maminka vyměnila za jiného chlapečka? Co kdyby tě tady nechala a vzala si jiného chlapečka? Asi by ti bylo smutno, že?"
Maminka se do toho chce tak nějak vložit, ale řekne jen:
"Víte, on moc nechápe."
"No já nevím, ale to byste mu mohla klidně vysvětlit. Teď vám chce králíčka vyměnit za morčátka, pak bude chtít vyměnit kočičku za králíčka, za kočičku pejska... Víte ta zvířata jsou odkázaná na člověka. Zvířata cítí a může jim být smutno, mohou tesknit. Určitě má k těm morčátkům nějaký vztah."
"Jo to má, jednoho si prý nechá doma. Tak my si teda koupíme toho králíčka, nám nevadí že je velký, a kdy vám můžeme donést ty morčátka?"

Možná, že toto je důvod, proč nám útulky praskají ve šveh. Možná toto je důvod, že lidé jsou netolerantní, neznají základní citové vjemy. Možná toto je důvod, proč jsou lidé nezodpovědní.

Prosím, veďte své děti k tomu, že vše má nějakou hodnotu, jinou než materiální. A že sami za sebe musí mít jistou zodpovědnost. Rodiče tu pro své děti budou jen do své smrti. Dál už děti musí nést svůj osud sami za sebe.

1 komentář: