Dusíkaté látky bílkovinné
Dusíkaté látky bílkovinné jsou
tvořeny aminokyselinami a vyznačují se typickou skupinou –NH2.
Můžeme je rozdělit v podstatě na dvě základní skupiny:
a) Proteiny – ty jsou složené pouze z aminokyselin.
b) Proteidy – ty jsou složeny
s aminokyselin a mají i nebílkovinnou část.
Známe 20 proteinogenních (bílkovinotvorných) aminokyselin.
Aminokyseliny můžeme rozdělit do dvou velkých skupin:
a)
Postradatelné
– organismus si je umí sám vytvořit (např. glycin, prolin, cystein, alanin,
serin, …)
b)
Esenciální
– organismus je musí dostávat v potravě. Většinou je jich deset, ale u
zvířat se mohou lišit.
Lyzin (je ho velmi málo v obilí), methionin,
fenilalanin, triptofan, histidin, leucin, izoleucin, treonin, valin, arginin.
c)
Podmíněně
postradatelné – za určitých podmínek
je organismus schopen je sám vytvořit. Patří sem na příklad arginin a při
nedostatku methioninu také cystein (jak u kterého zvířete).
Kvalitu bílkovin srovnáváme se slepičím vejcem. V tomto případě máme bílkoviny:
a)
Plnohodnotné
– mají stejný poměr aminokyselin jako slepičí vejce. Většinou jsou to bílkoviny
živočišné někdy i mikrobiální či bakteriální (kvasnice). Jejich plnohodnotnost
se vyjadřuje v % (slepičí vejce má 100%).
b)
Neplnohodnotné
– nemají stejný poměr aminokyselin jako slepičí vejce.
Kvalitu bílkovin můžeme zlepšit v zásadě dvěma
způsoby. Buď smícháme několik různých
bílkovin a nebo přidáme syntetickou bílkovinu.
Aminokyseliny, které jsou v organismu přítomny
v nedostačujícím množství se nazývají
limitující aminokyseliny.
Názorně si toto lze představit pomocí tzv. Liebigova
sudu.
Představme si sud, který je složen z latěk – aminokyselin. Pokud
má organismus k průběhu syntetických procesů přiměřený dostatek všech
bílkovin, je tento sud neporušený. Pokud tomu tak není, některá z příček
je „ulomená“. Pokud do takového sudu nalijeme vodu, vyteče nám mezerou
limitující aminokyseliny ven i přesto, že ostatních aminokyselin máme dostatek.
Význam dusíkatých látek:
1.
Základní stavební složka
2.
Zdroj energie
3.
Součást regulačních látek (enzymy, hormony) a
syntetických procesů
Žádné komentáře:
Okomentovat