Projevy nadbytku bílkovin:
1.
Pozitivní
bilance bílkovin –může, ale nemusí nastat
2.
Deaminace
– nadbytečné bílkoviny, které tělo nemůže využít, odbourává procesem deaminace.
Štěpením bílkovin na jakýsi bezdusíkatý zbytek a NH2 vzniká
v těle zásadové prostředí. NH2 se dále odbourává tak, že se
napojí u savců na močovinu a u vejcorodých na kyselinu močovou. Vytváří se
v játrech, pak se dostanou do krve a následně do mléka, do slin, do moči,
…
Bezdusíkatý zbytek může poskytnout energii
glukózou (glykogenní energie) nebo přes tuky (ketogenní energie).
3.
Poškození
ledvin a jater způsobený deaminací.
Pokud se poruší poměr mezi výdejem energie a příjmem
bílkovin, organismus se s ním vyrovnává v podstatě dvěma způsoby:
-
zvíře se snaží nedostatek energie brát z tuků,
pokud to jde a pak hrozí ketóza.
-
zvíře odbourává přebytečnou část bílkoviny
deaminací a hrozí poškození jater a ledvin.
Nadbytek bílkovin je z ekonomického hlediska drahý a
navíc zatěžuje játra a ledviny, proto i nadbytek bílkovin je špatný extrém.
Nejvíce nebezpečný je pro březí zvířata.
Projevy nedostatku bílkovin
1. Záporná dusíková bilance – tělo vydá
více bílkovin a vezme si rozdíl od vlastních zrdojů
2. První projevy nedostatku – poruchy
imunity, změny krevního obrazu
3. Klesá produkce bílkovin – klesá
produkce mléka, vajec, zhoršuje se kvalita srsti, u lidí vypadávají vlasy a
lámou se nehty
4. Hubnutí svaloviny – svalová hmota se
začne odbourávat, svaly atrofovat.
5. Klesá plodnost – klesá produkce
hormonů, nastávají poruchy spermiogeneze a oogeneze, vyhasíná říjový cyklus –
tyto změny mohou být ireversibilní
Poměr bílkovin a energie
Zvířata přijímají krmivo podle
příjmu energie. Jinými slovy žerou tak dlouho, dokud se necítí energeticky
nasycená. Jedním z mechanismů přijímání potravy je mechanické nasycení.
Zvířeti se zaplní žaludek, ale pocit nasycení se u něj nedostavuje. Toto je
problém nekompletních nebo nevyváných krmiv. U člověka v moderní době
převládá spíše energetické nasycení. Tedy ještě bychom si s chutí něco
snědli, jenže už lidově řečeno „nemůžeme“.
Poměr bílkovin a energie v potravě by měl být vyvážený,
jinak nastávají tyto dva extrémy:
1. Vysoká koncentrace energie a nízká
koncentrace bílkovin:
Zvířata pak sežerou menší množství krmiva,
tedy i méně bílkovin a pak klesá produkce. Například krmení hospodářských
zvířat v létě.
2. Nízká koncentrace energie a vysoká
koncentrace bílkovin:
Zvířata přijímají velké množství krmiva,
které jim energeticky nestačí. V důsledku toho musí přebytečné bílkoviny
odbourávat. S tím souvisí například krmení slepic v malochovu
v zimě nebo krmení psů v zimě ve venkovním ustájení.
Žádné komentáře:
Okomentovat