Nadbytek, nedostatek a poměr bílkovin a energie

Projevy nadbytku bílkovin:

1.      Pozitivní bilance bílkovin –může, ale nemusí nastat
2.      Deaminace – nadbytečné bílkoviny, které tělo nemůže využít, odbourává procesem deaminace. Štěpením bílkovin na jakýsi bezdusíkatý zbytek a NH2 vzniká v těle zásadové prostředí. NH2 se dále odbourává tak, že se napojí u savců na močovinu a u vejcorodých na kyselinu močovou. Vytváří se v játrech, pak se dostanou do krve a následně do mléka, do slin, do moči, …
Bezdusíkatý zbytek může poskytnout energii glukózou (glykogenní energie) nebo přes tuky (ketogenní energie).
3.      Poškození ledvin a jater způsobený deaminací.
Pokud se poruší poměr mezi výdejem energie a příjmem bílkovin, organismus se s ním vyrovnává v podstatě dvěma způsoby:
-          zvíře se snaží nedostatek energie brát z tuků, pokud to jde a pak hrozí ketóza.
-          zvíře odbourává přebytečnou část bílkoviny deaminací a hrozí poškození jater a ledvin.
Nadbytek bílkovin je z ekonomického hlediska drahý a navíc zatěžuje játra a ledviny, proto i nadbytek bílkovin je špatný extrém. Nejvíce nebezpečný je pro březí zvířata.


 Projevy nedostatku bílkovin

1.      Záporná dusíková bilance – tělo vydá více bílkovin a vezme si rozdíl od vlastních zrdojů
2.      První projevy nedostatku – poruchy imunity, změny krevního obrazu
3.      Klesá produkce bílkovin – klesá produkce mléka, vajec, zhoršuje se kvalita srsti, u lidí vypadávají vlasy a lámou se nehty
4.      Hubnutí svaloviny – svalová hmota se začne odbourávat, svaly atrofovat.
5.      Klesá plodnost – klesá produkce hormonů, nastávají poruchy spermiogeneze a oogeneze, vyhasíná říjový cyklus – tyto změny mohou být ireversibilní

 Poměr bílkovin a energie

Zvířata přijímají krmivo podle příjmu energie. Jinými slovy žerou tak dlouho, dokud se necítí energeticky nasycená. Jedním z mechanismů přijímání potravy je mechanické nasycení. Zvířeti se zaplní žaludek, ale pocit nasycení se u něj nedostavuje. Toto je problém nekompletních nebo nevyváných krmiv. U člověka v moderní době převládá spíše energetické nasycení. Tedy ještě bychom si s chutí něco snědli, jenže už lidově řečeno „nemůžeme“.
Poměr bílkovin a energie v potravě by měl být vyvážený, jinak nastávají tyto dva extrémy:

1.      Vysoká koncentrace energie a nízká koncentrace bílkovin:
Zvířata pak sežerou menší množství krmiva, tedy i méně bílkovin a pak klesá produkce. Například krmení hospodářských zvířat v létě.
2.      Nízká koncentrace energie a vysoká koncentrace bílkovin:

Zvířata přijímají velké množství krmiva, které jim energeticky nestačí. V důsledku toho musí přebytečné bílkoviny odbourávat. S tím souvisí například krmení slepic v malochovu v zimě nebo krmení psů v zimě ve venkovním ustájení.

Žádné komentáře:

Okomentovat